Buitenland

Turkije stemt voor deelname aan VN-macht

ANKARA - Turkije wordt het tweede islamitische land dat een bijdrage levert aan de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Het Turkse parlement steunde dinsdag (met 340 stemmen voor en 192 tegen) het voorstel van premier Recep Tayyip Erdogan om mee te werken aan de stabilisering van Libanon na de strijd tussen Israël en de sjiitische Hezbollah. Eén parlementslid onthield zich van stemming.

Buitenlandredactie
6 September 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:04
ANKARA – Het Turkse parlement mag de beslissing om troepen voor de VN macht in Zuid/Libanon te leveren dan wel hebben goedgekeurd, dat wil niet zeggen dat het hele land daar achter staat. Tijdens de zitting van het parlement demonstreerden er buiten het
ANKARA – Het Turkse parlement mag de beslissing om troepen voor de VN macht in Zuid/Libanon te leveren dan wel hebben goedgekeurd, dat wil niet zeggen dat het hele land daar achter staat. Tijdens de zitting van het parlement demonstreerden er buiten het

Volgens het besluit zal Turkije oorlogsschepen sturen om de kust te bewaken, grondtroepen leveren, het Libanese leger trainen en bondgenoten helpen met lucht- en zeetransporten. In eerste instantie gaat de motie uit van een uitzending van een jaar. De Turkse regering bespreekt de missie woensdag met VN-chef Kofi Annan.In de Turkse hoofdstad Ankara zijn dinsdagmiddag meer dan 10.000 demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het sturen van Turkse troepen naar Libanon. Honderden agenten waren op de been om ongeregeldheden rond het parlement te voorkomen. Een flink deel van de Turken is tegen het sturen van troepen naar Libanon, wat gezien wordt als een concessie aan Israël en de Verenigde Staten.

De laatste keer dat de VS de hulp van NAVO-lidstaat Turkije vroegen was in 2003, toen Washington vanaf Turks grondgebied Noord-Irak wilde aanvallen. Het Turkse parlement weigerde daar toen echter mee in te stemmen. Volgens ingewijden ziet premier Tayyip Erdogan in de uitzending dan ook een kans om de relatie met de Verenigde Staten weer wat op te warmen.

De VS, Israël en de Europese Unie willen graag dat Turkije troepen naar Libanon stuurt omdat de aanwezigheid van blauwhelmen uit een islamitisch land de indruk zou wegnemen dat de vredesoperatie pro-Israëlisch en anti-Hezbollah is.

Qatar heeft reeds beloofd tussen de 200 en 300 blauwhelmen naar Libanon te sturen. Hoeveel militairen Turkije levert is nog niet bekend, maar volgens minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül worden dat er niet meer dan duizend.

Het Turkse leger, het op een na grootste van de NAVO, heeft veel ervaring met vredesmissies. Het heeft de afgelopen jaren troepen geleverd voor missies in onder meer Kosovo en Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer