Overwerk en conflicten
De buitenlandse media kiezen deze week uiteenlopende onderwerpen voor hun commentaren. Terwijl The New York Times zich druk maakt over Amerikanen die te veel overwerken, roept de Franse krant Le Monde de wereld ertoe op in actie te komen om het conflict in Darfur te beëindigen. Israël en Groot-Brittannië worstelen met de vraag hoe hun strijdkrachten het ervan af hebben gebracht - in Libanon en in Afghanistan.
The New York Times
Om de werkdruk voor Amerikanen het hoofd te bieden, stelt The New York Times voor een Week van de Arbeid in te stellen. Zeven dagen lang geen werk, nieuws en andere beslommeringen aan het hoofd.„De Dag van de Arbeid is een ontzettend leuke vakantiedag, zo goed als een vrije maandag maar kan zijn. Maar een vrije maandag is werkelijk slechts een rimpeling in de tijd. Zodra je een beetje hebt uitgeslapen en aan de koffie zit, is je dag al weer voor de helft voorbij en komt de dinsdag -en een heel nieuw seizoen- alweer in zicht. Wat we écht nodig hebben is een Week van de Arbeid, een zevendaags tegengif tegen de zeer Amerikaanse gewoonte van overwerken.
Niet zomaar een weekje in augustus, dat we anders toch wel met werken zouden hebben opgevuld. Wij denken aan een week zonder nieuws of nieuwswaardige zaken, een week van een landelijke, collectieve pauze, waarin de raderen van het gewone leven tot stilstand komen.
Alle studies melden dat niemand harder werkt dan de Amerikanen. Dat is het natuurlijke antwoord op het land van de mogelijkheden en op de kosten van levensonderhoud in zo’n materialistische cultuur. Voor de meesten van ons is het simpelweg gemakkelijker om maar door te gaan met werken, gevangen in het bekende dagelijkse ritme, dan een échte vakantie te nemen.”
Le Monde
De Franse krant Le Monde is het niet eens met de Amerikaanse plannen om de sancties tegen Sudan op te heffen en zo een einde aan het conflict in Darfur te maken. De internationale gemeenschap moet juist de verantwoordelijken direct met sancties treffen om een humanitaire ramp te voorkomen.
„Het is duidelijk dat de regering-Bush, onder druk van vooral de publieke opinie van zwarte Amerikanen, voor de wortel heeft gekozen: het opheffen van de economische sancties tegen olieproducent Sudan en een ontmoeting tussen Al-Bashir en Bush op 19 september bij de VN zouden de tegenhanger moeten vormen van de instemming met het sturen van blauwhelmen. Maar die strategie, die de Sudanezen tot mooie beloften moet dwingen, heeft tot nu toe alleen maar erbarmelijke resultaten opgeleverd. (…)
De andere route, ongetwijfeld veelbelovender, is die van het opleggen van sancties aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de vele misdaden die in Darfur zijn begaan. Een resolutie die erin voorziet hen aan het Internationaal Strafhof uit te leveren, is al aangenomen, een tweede voorziet in gerichte sancties. De escalatie van het geweld in de regio die we de afgelopen dagen hebben gezien, schreeuwt erom direct werk van deze maatregelen te maken om een catastrofe te voorkomen, die zich volgens waarnemers elk moment kan ontwikkelen.”
Ha’aretz
Na de oorlog tegen Hezbollah is het hoog tijd dat het Israëlische leger lessen gaat trek-
ken uit het conflict. Volgens het Israëlische dagblad Ha’aretz moeten de strijdkrachten het accent verleggen van de luchtmacht naar de landmacht.
„Het belangrijkste probleem is dat het Israëlische leger te maken heeft met een breed scala aan bedreigingen, variërend van de strategische Iraanse bedreiging aan de ene kant tot de dreiging van guerrillastrijders en terrorisme aan de andere. De afgelopen jaren heeft het leger de strijdkrachten op zo’n manier opgebouwd dat alle nadruk op de strategische dreiging lag. Terwijl de luchtmacht groeide en de langeafstandscapaciteit toenam, raakten de landstrijdkrachten, die zich op het bestrijden van Palestijnse terreur richtten, in verval. Reservisten van de landstrijdkrachten hebben lange tijd niet geoefend, en het idee was dat de kans op een uitgebreide grondoorlog hoe dan ook erg klein was.”(…)
Het is nu hard nodig de verdeling van middelen tussen lucht- en landstrijdkrachten te veranderen. Veel hoge officieren, wier stemmen niet tot de generale staf doordringen, geloven dat de luchtmacht te groot is en niet goed georganiseerd.”
The Times
De dood van veertien Britse soldaten, afgelopen zaterdag in Afghanistan, brengt de Britse krant The Times ertoe te pleiten voor een verhoging van het budget voor de operaties tegen de taliban.
„Het verlies van veertien militairen op zaterdag illustreert opnieuw het gevaar dat met deze missie is gemoeid. (…)
Als de strijd in Afghanistan op het huidige niveau doorgaat, zijn de financiële middelen die aanvankelijk waren uitgetrokken -1 miljard pond uit de reserves van Financiën, niet uit het budget van Defensie, over vijf jaar te verantwoorden- overduidelijk niet toereikend. Het is heel goed mogelijk dat de dreiging die van de taliban uitgaat op relatief korte termijn wordt verminderd. Maar het zou verstandig zijn het bedrag dat het leger kan uitgeven te verhogen. Zij zouden niet moeten beknibbelen.”