Binnenland

Misbruik regeling ziekten

DEN HAAG - Nog steeds maken te weinig chronisch zieken en gehandicapten gebruik van de mogelijkheid om speciale lasten als medicijnen, thuiszorg of vervoerskosten af te trekken van de belasting. Intussen weten allerlei andere burgers wel de weg naar de aftrekregeling te vinden.

Redactie politiek
1 September 2006 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

Dat staat volgens betrouwbare Haagse bronnen in een rapport dat de ministers Zalm (Financiën), Hoogervorst (Volksgezondheid) en De Geus (Sociale Zaken) een dezer dagen naar de Tweede Kamer sturen. De bewindsmannen vinden dat een nieuw kabinet zo snel mogelijk maatregelen moet nemen.Het grootste probleem is dat de aftrekregeling voor buitengewone ziektekosten voor iedereen toegankelijk is.

De regeling is bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten. Zij kunnen voor kosten als medicijnen, hulp in de huishouding, aanpassingen in de woning of kosten voor speciale kleding via de aftrekregeling fiscale compensatie ontvangen. Maar uit onderzoek blijkt dat ook mensen met een bril of een rollator aanspraak maken op het geld.

De kosten voor de aftrekregeling zijn het afgelopen jaar met 400 miljoen euro gestegen, zo staat in het rapport. In totaal is nu 1,6 miljard euro gemoeid met de aftrek van buitengewone lasten, bijna 0,5 miljard meer dan begroot.

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de aftrekregeling is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Nu vragen 2,9 miljoen mensen om compensatie, in 2002 stond dat aantal nog op 1,4 miljoen.

De regeling is bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 40 procent van de doelgroep gebruik maakt van fiscale compensatie.

Een speciale werkgroep, bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken, onderzocht de afgelopen tijd de mogelijkheid of de fiscale compensatie samengevoegd kon worden met de zorgtoeslag die sinds dit jaar bestaat. Op die manier zou misbruik beter aangepakt kunnen worden. Maar volgens de ambtenaren is dat niet mogelijk, zo staat in het zogeheten Wibuzrapport.

Beleidsmedewerker inkomstenbeleid Bergmans van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) is niet verbaasd over de cijfers. „We weten al langer dat de regeling te veel gebruikt wordt voor andere doeleinden. Het gebruik van de regeling groeit enorm, maar helaas komt het geld te weinig bij de groep waarvoor het bedoeld is.”

De FvO werkt nauw samen met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland. Samen hebben ze donderdag met de betrokken ministers overlegd over alternatieve varianten. Bergmans: „We willen graag zo snel mogelijk verbeteringen zien. Op langere termijn denken wij aan een speciale gehandicaptentoeslag. Via zo’n soort toeslag, die vergelijkbaar moet zijn met de zorgtoeslag, moet het geld meer terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben.”

Het kabinet schuift het dossier door naar het volgende kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer