Economie

Banken staan in de kou

De harde klappen die financiële instellingen op dit moment incasseren van vooral de ellende op de beurzen, zijn voor een flink deel al in de koersen verwerkt. Het is echter de vraag of de kou nu echt uit de lucht is.

ANP
24 July 2002 08:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

„Ik heb ING nog niet gezien. En die beoefenen toch dezelfde tak van sport als Aegon en Fortis”, aldus analist C. Mulders van Iris, het researchinstituut van Rabo/Robeco, dinsdag.

Analisten blijven ervan uitgaan dat er nog dit jaar sprake zal zijn van economisch herstel. De vraag is echter, of de financiële concerns daar snel van zullen profiteren. Er zou wel eens een langere periode kunnen zijn waarin dit herstel aan de markten voorbijgaat.

Het wantrouwen van de beleggers zit momenteel diep. Pas als het vertrouwen terugkeert, kan er bij de bankverzekeraars een snelle opleving optreden. Deze kan nog worden versterkt door de positieve invloed van de herstructureringen waarmee vele bezig zijn.

Het zou Mulders niet verbazen als het uitblijven van verdere mededelingen van ING een bewuste tactiek was. Natuurlijk heeft ook dit concern te maken met de desastreuze situatie op de beurzen, die leidt tot minder provisie-inkomsten en forse verliezen op effectenportefeuilles.

Daarnaast zijn er al flinke voorzieningen getroffen voor slechte leningen, zoals die aan het ten onder gegane energieconcern Enron. ING deed daarvan allemaal al eerder kond. Als de beroerde situatie op de financiële marken niet al te lang meer duurt, zou zij daarmee kunnen volstaan.

ING ontkent dat zij bewust zwijgt. De situatie bij de groep is de laatste maanden niet veranderd. Een woordvoerster van de bankverzekeraar herbevestigde de verwachting die twee maanden geleden is uitgesproken: een operationele winst per aandeel dit jaar welke die van 2001 overtreft. In 2001 bedroeg deze winst 2,20 euro.

Afgezien van Fortis, dat begin dit jaar nog een behoorlijke dosis optimisme uitstraalde, stelden de meeste concerns zich dit jaar voorzichtig op bij het uitspreken van verwachtingen voor 2002. Forse voorzieningen voor slechte leningen zoals die aan Enron en in het zieltogende Argentinië, deden beleggers al huiveren. Hoewel iedereen wist dat Aegon omvangrijke activiteiten heeft in de VS, kwam de mededeling dat de winst dit jaar met een derde omlaaggaat, toch nog pijnlijk aan.

Voor de bankverzekeraars die sterk zijn in Amerika, speelt ook nog een rol dat hun imago aangetast wordt door het verschil tussen de manier van winstberekening tussen Nederland en de VS. De Amerikaanse regels leiden tot een veel magerder winstcijfer dan berekening volgens de Nederlandse methode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer