Libische aanklagers in aidsproces eisen doodstraf
TRIPOLI (AP) – Aanklagers in het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts die Libische kinderen opzettelijk met het aidsvirus zouden hebben geïnfecteerd, hebben dinsdag de doodstraf geëist. Volgens de aanklacht zijn ruim vierhonderd kinderen in een ziekenhuis in Benghazi slachtoffer geworden van de praktijken van het zestal.
De medische hulpverleners, die al sinds 1999 in Libië vastzitten, werden in 2004 schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Na felle protesten van deskundigen, betrokkenen en instanties besloot het Libische hooggerechtshof uiteindelijk tot een nieuwe rechtszaak. Daarbij speelde een rol dat onderhandelaars uit Bulgarije, de Verenigde Staten en de Europese Unie met Libië overeenkwamen om een hulpfonds voor de families van de genfecteerde kinderen op te zetten.Aanklager Omar Abdel–Khaleq noemde dinsdag de opzettelijke besmetting ‘een wilde en onmenselijke misdaad en een humanitaire ramp’. Een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van buitenlandse zaken, Dimitar Tsantsjev, zei in een reactie dat er overtuigende bewijzen zijn dat geen sprake is van opzettelijke besmetting en dat medische deskundigen die mogelijkheid afdoende hebben verworpen.
Een van de ontdekkers van HIV, Luc Montagnier, getuigde vorig jaar voor een rechtbank in Benghazi dat het virus al in het ziekenhuis actief was voordat de Bulgaarse verpleegkundigen er gingen werken. Mensenrechtengroeperingen zeggen dat de Libische autoriteiten de beschuldigingen hebben verzonnen om de onhygiënische toestanden in Libische ziekenhuizen te verhullen.