CDA tegen beperking vangst schol en tong
BRUSSEL (ANP) - Europarlementslid Maat heeft grote bezwaren tegen de manier waarop Brussel de schol- en tongvangst wil halveren.
De CDA’er vindt het voorstel van de Europese Commissie te rigoureus. Hij verwachtte maandag steun van de parlementscommissie voor visserij en eind september van het hele Europees Parlement.De Europese Commissie had dit voorjaar een voorzichtiger manier voorgesteld om vangstlimieten te bepalen. Het gaat om een methode van de Verenigde Naties, het zogeheten maximum sustainable yields (MSY). Brussel wil de methode als eerste toepassen op schol en tong. Gevolg is dat de Nederlandse platvissers binnen drie jaar de helft minder mogen vangen.
„Een typisch geval van ivorentorenbenadering”, zei Maat zaterdag. Hij wil het MSY-principe eerst uitvoeriger bespreken. De aanpak negeert volgens Maat dat een vissoort zich snel kan herstellen, zoals recent de haring. „In mijn rapport adviseer ik een evenwichtiger benadering. En Brussel moet eens luisteren naar adviesorganen zoals de Noordzeeraad: zelfs de milieubeweging vindt dit te ver gaan.”
Het rapport van Maat is goed nieuws voor minister Veerman (Visserij). Die heeft grote moeite om zijn collega’s van andere EU-landen te overtuigen van zijn bezwaren tegen het plan.
De Europese schol- en tongvangst is bijna geheel in Nederlandse handen. De sector telt circa 300 schepen.
Schol en tong zijn volgens zeebiologen in aantal achteruitgegaan. Het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee maakten de afgelopen dagen nog bezwaar tegen reclame voor schol.
Het Nederlands Visbureau begint vandaag de Week van de Schol. „Op dit moment is deze visserij niet duurzaam. De Noordzeeschol is overbevist en de vismethode zorgt voor veel bijvangst en veel bodemschade”, aldus het Wereld Natuur Fonds.