Een rapport met allemaal nullen
AMERSFOORT - Psalm 25 gaat over een leven lang leren. Niet op een aardse school, maar op de school van de Heilige Geest. Daar ga je van de hoogste naar de laagste klas en krijg je een rapport met allemaal nullen. Maar onder dat rapport staat: genade. Dát rapport alleen heeft waarde. Dat zei Th. L. Zwartbol, lerend ouderling van de oud gereformeerde gemeente in Wekerom, zaterdagmorgen in Amersfoort bij de jaaropening van het Van Lodenstein-, het Witsius- en het Hoornbeeck College.
Het thema van de bijeenkomst was ”Een leven lang leren”. „Dat moest David ook. Lees maar in Psalm 25: Heere, maak mij Uw wegen bekend en leer mij Uw paden. Wegen zijn redelijk begaanbaar, paden slecht te zien. Maar met de Leidsman van Psalm 25 heb je alles wat nodig is voor tijd en eeuwigheid”, aldus Zwartbol.Hij vroeg de leerlingen of ze thuis voor het naar school gaan wel uit hun Bijbel lezen. „Of ga je zomaar op pad? Dan kun je geen zegen verwachten.” De lerend ouderling benadrukte dat het levenslang leren ook geldt voor de leraren.
Hij riep het bestuur ertoe op te waken voor de identiteit van de school. „Er worden allerlei aanvallen op onze reformatorische scholen gedaan. Van binnenuit, van buitenaf. Het is net als met een kind op een glijbaan. Hoe lager op de glijbaan, hoe harder het gaat. De Heere beware ons voor afglijden.”
H. P. W. Klaassen, sectordirecteur vmbo, noemde levenslang leren „een modern begrip met oude papieren.” „Al in Spreuken 22 lezen we: Leer de jongen de eerste beginselen naar de eis zijns wegs; als hij ook oud zal geworden zijn, zal hij daarvan niet afwijken.” Volgens Klaassen denken leerlingen bij leren vaak aan luisteren, stilzitten en boeken. „Maar leren kan ook door te doen. Denk maar aan een bejaarde vrouw die moet leren lopen met een rollator door te doen. Er zijn leerlingen die liever leren met hun handen dan met hun hoofd. Zij zijn niet minder.”
Het directielid plaatste kritische kanttekeningen bij de moderne trend om vooral vaardigheden te onderwijzen, ten koste van feitenkennis. „Als ik van mijn zoon hoor dat hij een bepaalde plaats in Nederland niet weet te liggen en dat helemaal geen probleem vindt omdat we immers het navigatiesysteem TomTom hebben, dan klopt er iets niet. Bepaalde basiskennis blijft nodig, omdat die niet veroudert.”
Klaassen riep de ouders ertoe op betrokken te zijn. „Bij betrokkenheid denk ik aan barmhartigheid. En bij barmhartigheid denk ik aan warme handen. Onze kinderen hebben ouders nodig die met warme handen om hen heen staan.”
Het Van Lodensteincollege heeft vestigingen in Amersfoort, Hoevelaken en Kesteren en start dit jaar met zo’n 3000 leerlingen. De locaties Amersfoort en Hoevelaken worden verbouwd. De werkzaamheden moeten in oktober/november klaar zijn. Het Witsiuscollege in Barneveld, dat onder hetzelfde bestuur valt, telt 850 leerlingen.
Het Hoornbeeck College start met 4200 studenten, verdeeld over vijf vestigingen: Amersfoort, Rotterdam, Goes, Apeldoorn en Kampen. De gebouwen in Amersfoort en Apeldoorn ondergaan ingrijpende aanpassingen. Een deel van het pand in Apeldoorn wordt straks gebruikt door de Fruytierscholengemeenschap. De vestigingen in Goes, Rotterdam en Kampen zijn in gesprek met de plaatselijke gemeentebesturen over verbouw of nieuwbouw. „We timmeren aan de weg én aan de gebouwen”, zei directievoorzitter M. F. van Leeuwen desgevraagd.
Tegelijk met de jaaropening in Amersfoort waren er bijeenkomsten in Zeist, Scherpenzeel, Ede, Barneveld, Opheusden, Apeldoorn en Ermelo. Vrijdagavond was er een bijeenkomst voor Hoornbeeckstudenten in Goes, vandaag waren er nog jaaropeningen in Kampen en Rotterdam.
Er werd het woord gevoerd door de predikanten M. Mondria, J. Roos, J. Goudriaan, A. van Heteren, L. Blok, A. C. Rijken, A. Schot, C. J. Meeuse en Tj. de Jong. Namens de directies spraken ing. J. C. van Dam, drs. H. J. van der Poel, drs. R. van Beijnum, drs. J. Schouten, dr. W. Fieret, drs. J. R. van Leeuwen, M. F. van Leeuwen en P. van Hartingsveldt.