Economie

Exportverbod deels opgeheven

DEN HAAG - Het exportverbod wegens de blauwtongziekte voor herkauwers uit het noorden van het land is ingrijpend versoepeld. Onderzoeken laten daar geen verspreiding van de ziekte zien.

Redactie economie
25 August 2006 21:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Koeien, schapen en geiten uit het noorden van Nederland die direct voor de slacht zijn bestemd, mogen weer worden uitgevoerd. Dieren die niet geslacht worden, mogen ook worden uitgevoerd, mits ze geen klinische verschijnselen van de ziekte vertonen. Ze moeten ook eerst worden onderzocht op blauwtong via een bloedtest. De regeling geldt sinds gistermiddag 16.00 uur.Het exportverbod werd een week geleden ingesteld, toen in Zuid-Limburg voor het eerst blauwtong opdook. De maatregel gold voor het hele land. Minister Veerman van Landbouw kreeg direct uit de Tweede Kamer en van de kant van de veehandel de kritiek dat hij met een exportverbod te hard van stapel liep. Daarbij speelde mee dat België en Duitsland, waar ook blauwtong opdook, zo’n verbod achterwege lieten.

Veerman vindt het nog te vroeg om de export geheel vrij te geven. Er zijn nog verdenkingen buiten de haard in Kerkrade. Sommige bevinden zich bij de grens van het toezichtsgebied dat in een straal van 150 kilometer rond ziektehaarden is ingesteld. Alleen daarbinnen mogen levende herkauwers worden vervoerd. Ze mogen niet naar buiten worden gebracht.

Een ander argument van Veerman is dat in de periode voordat de ziekte werd vastgesteld, vrij veel dieren vanuit het zuiden van Nederland naar het noorden zijn vervoerd. Tussen de besmetting en het zichtbaar worden van de ziekte zitten wel twee weken.

Volgens een woordvoerster van het ministerie is intussen blauwtong vastgesteld op 27 bedrijven in het zuiden van Limburg. Zo is er een bedrijf in Elsloo bijgekomen. Daardoor is de grens van het 20 kilometergebied, waar een algeheel vervoersverbod voor herkauwers geldt, iets aangepast. Buiten Zuid-Limburg bestaat nog „een klein aantal verdenkingen.”

Maar voor de 20 kilometerzone liggen ook versoepelingen in het verschiet. Nederland zal maandag in Brussel, tijdens overleg van experts van de 25 EU-lidstaten, vragen om toestemming voor het slachten van dieren uit dit gebied. Die zouden daarvoor buiten dit gebied gebracht moeten kunnen worden, aldus een functionaris van landbouworganisatie LTO Nederland.

LTO is zeer tevreden over Veermans exportbesluit, maar dringt erop aan dat hij snel het bestrijdingsmiddel Pur-On voor gebruik op runderen tegen de blauwtong vrijgeeft. Dat is nu alleen voor schapen en geiten vrij voor gebruik.

Minister Veerman versoepelde ook de handel in sperma van herkauwers. Voor eicelllen en embryo’s blijft het maatwerk.

Volgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) moeten veehouders in het restrictiegebied er wel op rekenen dat de export van herkauwers uit dit gebied tot in de winter niet mogelijk zal zijn. Het gaat om de zone die tot gisteren nog onderverdeeld was in een beschermings- en een toezichtsgebied. Veerman hief dat onderscheid gisteren op. Dat geeft meer ruimte voor verplaatsing van dieren tussen bedrijven, aldus de PVE. Het restrictiegebied wil de minister verkleinen, als de EU-partners maandag daarmee instemmen, door Zeeland en Zuid-Holland ten dele bij de rest van Nederland te voegen, aldus de brancheorganisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer