Binnenland

KNMI: Recordaantal zware regendagen

DE BILT (ANP) – Het aantal dagen met zware regen is deze zomer opgelopen tot een recordaantal van dertien. In het Zeeuwse Schoondijke viel vrijdagochtend 62 millimeter, waarmee het aantal zware regendagen (minstens 50 mm ergens in Nederland) op dertien kwam, aldus het KNMI vrijdag.

Deze maand is het niet alleen lokaal, maar ook gemiddeld over het land uitzonderlijk nat. Gemiddeld is over dertien KNMI–neerslagstations over de eerste 25 dagen 157 mm gevallen tegen 60 mm normaal. Daarmee is augustus landelijk gemeten de natste augustus sinds het begin van de metingen in 1906. Het vorige record (152,3 mm) dateert overigens van augustus 1969.

25 August 2006 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Deze maand kan volgens een woordvoerder van het KNMI nog een ander record worden gebroken: dat van de allernatste maand aller tijden in Nederland. Het huidige record uit september 2001 kent een landelijk gemiddelde van 190,8 mm.De top drie van de neerslag in augustus bestaat uit 1969 (152,3 mm), 1917 (150,7) en 2004 (150,3). Opmerkelijk noemt het KNMI de natte augustusmaanden van de laatste jaren. Behalve in 2004 was het ook in augustus 2002 (124,9 mm) en augustus 2001 (100,9 mm) zeer nat.

De brandweer Amsterdam en omstreken is vrijdag tussen 08.00 uur en 15.30 uur overspoeld met telefoontjes. Volgens een woordvoerster kwamen er ongeveer driehonderd meldingen van wateroverlast binnen. „We konden helaas niet iedereen een helpende hand bieden. Mensen kunnen vaak ook beter een loodgieter bellen, wij helpen alleen in geval van nood". Op het historische Begijnhof in de binnenstad van Amsterdam liepen volgens de zegsvrouw een aantal souterrains onder water.

Verder raakten in de stad veel kelders vol en overstroomden rioleringen. Op het terrein van dancefestival Mysteryland, dat dit weekeinde plaatsvindt in de Haarlemmermeer, moest een hoogwerker van de brandweer Hoofddorp eraan te pas komen om een enorme hoeveelheid water van een circustent te halen. Volgens de woordvoerster was daar sprake van instortingsgevaar. Ook op andere plaatsen in de regio zorgden hevige regenbuien voor overlast.

Egmond aan Zee kampte eveneens met ondergelopen straten. Twee weken geleden gebeurde dit ook al. In de Voorstraat, een van de ondergelopen straten, stond 30 tot 40 centimeter water, aldus een woordvoerder van de Noord–Hollandse gemeente Bergen. „De Voorstraat is het laagst gelegen gebied". De brandweer heeft de straten afgezet en het water weggepompt.

Wethouder Jan Mesu van de gemeente Bergen is vrijdag samen met onder meer de burgemeester naar Egmond aan Zee gegaan. Daar hebben volgens de gemeentewoordvoerder een aantal zeer geëmotioneerde mensen de wethouder „een paar duwtjes" gegeven. Volgens de woordvoerder gaat Mesu hier echter geen aangifte van doen.

In Den Helder stonden de straten ook al korte tijd blank. Volgens een woordvoerder van de gemeente viel in de stad 40 millimeter water in anderhalf uur tijd. Het heeft hier even blank gestaan en vier of vijf winkels hadden wateroverlast, maar het water was al snel weer weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer