Vergoeding voor nieuw middel lymfeklierkanker
UTRECHT (ANP) - Patiënten die in ons land lijden aan non-hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker, kunnen sinds deze maand een behandeling vergoed krijgen met een nieuw geneesmiddel.
Het middel Zevalin staat sinds half augustus op de lijst dure geneesmiddelen van de Nederlandse Zorgautoriteit i.o. (NZa), het voormalige College Tarieven Gezondheidszorg (CTG).De maatregel houdt in dat patiënten het geneesmiddel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 vergoed kunnen krijgen. Dit meldt het CTG in een open brief aan het bestuur van alle Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Zevalin is een vernieuwende radio-immunotherapie, die langdurige en zeer belastende chemokuren overbodig maakt. Het middel is in januari 2004 geregistreerd in Europa, nadat was gebleken dat de effectiviteit hoog is en dat het de overlevingskansen van patiënten aanzienlijk verbetert.
De nieuwe behandeling spoort de kankercellen in het lichaam op en markeert ze. Daarna wordt Zevalin toegediend. Het middel is radioactief en zoekt de markers op de kankercellen op. Vervolgens bestraalt Zevalin het kankergezwel.
Studies tonen aan dat de effectiviteit van deze methode veel hoger is dan die van chemokuren. De schade aan gezonde cellen is bovendien zeer beperkt, waardoor patiënten zich minder ziek voelen en sneller herstellen. Zevalin kan wegens de radioactiviteit uitsluitend in gespecialiseerde ziekenhuizen worden toegediend.
Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 1700 mensen non-hodgkinlymfoom vastgesteld.