Binnenland

Groot onderzoek naar risico’s mijngangen

KERKRADE (ANP) – Het Staatstoezicht op de Mijnen stelt een groot onderzoek in naar de risico’s van oude mijngangen en –schachten onder Kerkrade. Dat hebben woordvoerders van de gemeente Kerkrade en het Staatstoezicht donderdag laten weten.

24 August 2006 15:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Het onderzoek komt na de verzakking in een groenstrook aan de Voorterstraat in Kerkrade, die woensdag werd ontdekt. Daardoor ontstond een zes meter diep gat. Mogelijk is de weggezakte aarde in een oude mijngang terechtgekomen. Burgemeester Jos Som van Kerkrade zei blij te zijn dat zo’n gat niet onder woningen is ontstaan. De uitslag van het onderzoek wordt over enkele maanden verwacht.Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade zei donderdag dat de instorting een gevolg kan zijn van een samenloop van omstandigheden. Het kan gaan om een oude mijngang die het begaf, maar op die plek bevindt zich ook een geologische storing die voor verzakkingen kan zorgen. Daarbij is het gebied erg bronnenrijk en ook dat kan voor problemen zorgen.

Toch nog toe zijn in Kerkrade geen risicogebieden bekend. Daarnaar gaat het Staatstoezicht nu een onderzoek instellen. Rond het gat voert het Staatstoezicht sonderingen uit naar de toestand en de vullingsgraad van de onderliggende mijngangen.

Bij de gemeente komen regelmatig klachten binnen over scheuren in woningen, maar die kunnen vele oorzaken hebben, aldus de woordvoerder. „Natuurlijk is het zo dat er veel is gegraven in de ondergrond van Kerkrade, maar dit is altijd gebeurd onder supervisie van het Staatstoezicht der Mijnen", aldus de woordvoerder.

Het gaat om de steenkoolwinning door de vroegere Domaniale Mijn in de vorige eeuw. Kerkrade is het oudste steenkoolwinningsgebied van Europa. Al sinds 1100 werd er steenkool gewonnen en door de eeuwen heen is er een wirwar van gangen gegraven. In de zestiende eeuw werd het landschap zelfs beschreven als een „gatenkaas". Op vrijdag 29 augustus 1969 brachten mijnwerkers de laatste wagen met Domaniale–antraciet naar boven, waarna de mijn definitief de productie staakte. Sindsdien zijn de ondergrondse mijngangen verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer