Economie

Nederlander verwacht langer door te werken

ROTTERDAM - Werknemers lijken te wennen aan het idee dat ze langer zullen moeten doorwerken tot aan hun pensioen. Een meerderheid van hen denkt pas na het 65e levensjaar met pensioen te kunnen. Ook verwachten zij dat de AOW-leeftijd binnen enkele jaren zal worden verhoogd.

Redactie economie
24 August 2006 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Dat blijkt uit de derde Bedrijfsbarometer van adviesorganisatie Ernst & Young, die op 8 september wordt gepresenteerd. Onderzoekbureau Interview NSS peilde de mening van 600 managers en medewerkers in bedrijven met 20 tot 1000 werknemers.De uitkomst van het onderzoek is opvallend nu politieke partijen in het licht van de vergrijzing een verhoging van de AOW-leeftijd, ondanks adviezen van onder meer het Centraal Planbureau (CBP), niet in hun partijprogramma’s opnemen. Onder meer CDA en VVD denken dat vergroting van de arbeidsdeelname tot 65 jaar de vergrijzingskosten zal ondervangen.

Ruim de helft van de in de Bedrijfsbarometer ondervraagde werknemers (56 procent) verwacht tot zijn 65e of langer te moeten doorwerken. Maar liefst 86 procent van de ondervraagde werknemers zegt minimaal tot het 60e levensjaar door te werken. Slechts 14 procent denkt al voor die leeftijd te kunnen stoppen met werken.

„Dit is een omslag in het denken”, zegt Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young. „In 2005 was de nettoarbeidsparticipatie van de groep 55- tot 64-jarigen volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek slechts 39,7 procent. Als deze mensen daadwerkelijk de daad bij het woord voegen, zou dat een revolutie op de arbeidsmarkt zijn.”

Dat de pensioenleeftijd in de nabije toekomst omhooggaat, staat voor de ondervraagden wel vast. Slechts 14 procent van de werknemers verwacht dat de AOW-leeftijd niet binnen tien jaar zal worden verhoogd. Ruim de helft (53 procent) gaat ervan uit dat 67 jaar de nieuwe AOW-leeftijd wordt. Een groep van 22 procent verwacht zelfs dat de pensioenleeftijd opschuift naar 68 jaar. Van Rij: „Deze uitkomsten zijn opvallend. Een aantal jaar geleden werd eerder stoppen met werken nog beleefd als een recht. Nu went men langzaam aan het idee dat de eindstreep wel eens na het 65e levensjaar kan liggen.”

Problemen rondom de vergrijzing zien de ondervraagde werknemers het liefst aangepakt door het stimuleren van vrijwillig doorwerken na het 65e levensjaar (59 procent) en door het begrotingstekort terug te brengen (44 procent). Slechts een kwart van de ondervraagden noemt het afschaffen van de 36-urige werkweek als optie.

Van de werknemers wil 34 procent meer vrouwen in het arbeidsproces betrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer