Palestijnse ambtenaren gaan massaal staken
RAMALLAH - Een groot aantal Palestijnse ambtenaren legt vanaf zondag 2 september het werk neer. Dat heeft de ambtenarenvakbond dinsdag bekendgemaakt.
In totaal doen zo’n 80.000 van de ruim 165.000 Palestijnse ambtenaren mee aan de staking. Onder hen zijn 40.000 leraren en 25.000 gezondheidswerkers. De ambtenarenvakbond steunt de Fatahpartij van president Mahmoud Abbas, de rivaal van de regerende Hamasbeweging. De ambtenaren houden woensdag en donderdag twee waarschuwingsstakingen.De Palestijnse ambtenaren hebben al sinds maart, toen de Hamas aan de macht kwam, bijna geen salaris meer ontvangen. De Hamas zit in geldnood omdat Israël en een aantal westerse landen de fundamentalistische beweging sancties hebben opgelegd, in een poging haar te dwingen de staat Israël te erkennen en het geweld af te zweren.
Er zijn tekenen dat het krediet dat de Hamas aanvankelijk genoot onder de Palestijnen, afneemt. Duizenden Palestijnen demonstreerden zondag buiten het parlementsgebouw in Ramallah. De ambtenarenvakbond liet weten de staking al een aantal keer te hebben uitgesteld vanwege het Israëlische offensief in de Gazastrook. Een Israëlische militaire rechtbank heeft de gedetineerde Palestijnse parlementsvoorzitter Aziz Dweik dinsdag in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dweik is verbonden aan de radicale regeringspartij Hamas. De politicus zei dinsdag voor de rechtbank dat hij democratisch gekozen is en dat Israël geen enkele rechtsgrond heeft hem aan te klagen. Dweik betichtte Israël ook van ontvoering.
De voorzitter van het parlement is een van tientallen Hamasfunctionarissen die door Israël zijn opgepakt en vastgezet. De Joodse staat wil met de detenties druk uitoefenen op het Palestijnse bestuur om een eind juni ontvoerde Israëlische militair vrij te laten. Die is in handen van onder anderen gewapende Hamasleden.