”Floresmens geen aparte soort”
LONDEN - De in 2004 met veel tamtam gepresenteerde ontdekking van een nieuwe soort -de Floresmens- berust op een misverstand. De vrouw met een lengte van ruim een meter is een gewone mens, stelt een internationaal team van onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
„Het is een van de meest opzienbarende ontdekkingen in de paleoantropologie in de laatste halve eeuw”, beweerde twee jaar geleden een groep onderzoekers in het blad Nature. De dwergvrouw had een schedel zo groot als een grapefruit met een inhoud van 0,38 liter tegenover 1,3 liter van de moderne mens. Ze zou 18.000 jaar geleden hebben geleefd. De Australische onderzoekers stonden destijds naar eigen zeggen „perplex” van de vondst.Volgens de groep onderzoekers in PNAS is de vrouw met de naam Liang Bua 1, genoemd naar de grot waar ze werd gevonden, zeer waarschijnlijk een moderne mens geweest. Ze was weliswaar niet langer dan 1,06 meter en had een minieme herseninhoud, maar van een aparte mensensoort is volgens hen geen sprake.
Robert Eckardt, verbonden aan de universiteit van Pennsylvania en co-auteur van het artikel in PNAS, stelt in de Engelse krant The Guardian dat de onderzoekers te weinig kritisch waren.
De onderzoekers hebben volgens hem destijds een fout gemaakt. Ze vergeleken de vrouw met de moderne westerse mens en niet met moderne mensen uit Zuid-Azië. Met die laatste groep vertoont ze veel meer overeenkomsten.
Haar kleine herseninhoud lijkt ook niet uniek. Het is een vorm van zogeheten microcefalie, een groeistoornis waarbij het hoofd klein blijft. Er leven nog steeds mensen met deze afwijking. Ook de verstoorde botopbouw en een gebrekkige spieraanhechting duiden eerder op een ontwikkelingsstoornis, een bepaald syndroom, dan op een nieuwe mensensoort, zo meent de groep wetenschappers.
Ook met de bewering van de Australische onderzoekers dat de mensensoort waartoe de vrouw behoorde op het eiland tijdens isolatie zou zijn gedegenereerd, lijkt de groep internationale wetenschappers zeer onwaarschijnlijk. Volgens hen was Flores vroeger niet zo afgelegen. Twee keer zijn er populaties olifanten aan land gekomen, dus veel kans om in afzondering te degenereren was er volgens hen niet.
In mei stelden diverse wetenschappers in het tijdschrift Science ook al dat de Floresvrouw niet behoorde tot een nieuwe mensensoort. Het zou gaan om een pygmee met een zeldzame afwijking waardoor haar schedel erg klein was.