Veerman heft landelijk exportverbod nog niet op
DEN HAAG (ANP) – Landbouwminister Cees Veerman houdt nog steeds vast aan het landelijke exportverbod voor koeien, schapen en geiten. Hij wil het donderdag ingestelde verbod pas opheffen zodra zeker is dat het blauwtongvirus zich niet buiten Limburg heeft uitgebreid.
Maandag werd bekend dat wellicht ook dieren op bedrijven in Sneek en Woerden het virus hebben. Later deze week moet onderzoek daarover uitsluitsel geven.Europese landbouwexperts stelden maandag een vervoersverbod in voor een klein gedeelte van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. In een gebied van twintig kilometer rond boerderijen waar blauwtong is vastgesteld, mogen een week lang geen levende koeien, schapen en geiten worden vervoerd. Ook buiten deze toezichtszone wordt er extra op gelet of het virus zich verspreidt. In een straal van 150 kilometer rond getroffen bedrijven mogen volgens een woordvoerster van het ministerie van LNV levende koeien, geiten en schapen niet buiten het gebied worden gebracht, maar mogen zij wel binnen het gebied worden vervoerd.
Landbouworganisatie LTO is voorstander van een uniforme, gezamenlijke aanpak om blauwtong te bestrijden. Hoewel de ziekte ook in België en Duitsland is geconstateerd, stelden die landen geen exportverbod in. Maandag konden daardoor levende schapen, geiten en runderen wel uit Duitsland en België naar Nederland konden, maar andersom niet.
LTO wil verder dat het exportverbod wordt beperkt tot een deel van Zuid–Nederland, waardoor in de rest van Nederland weer export mogelijk zou zijn. „Maar als het virus in Sneek zou zijn dan valt heel Nederland onder de Europese toezichtszone.Daar is weinig tegenin te brengen. De vraag is wat de minister verder doet. Of hij bijvoorbeeld nog verdere vervoersbeperkingen gaat opleggen. Het positieve is nu wel dat Brussel een einddatum heeft genoemd voor het vervoersverbod", aldus de LTO–woordvoerder.
Het aantal bedrijven waar blauwtong is vastgesteld, is opgelopen tot zestien. Verder geldt een serieuze verdenking voor zes boerderijen. Twee daarvan liggen buiten Limburg, de provincie waar de ziekte vorige week is ontdekt. Het is de eerste keer dat blauwtong, een dodelijke ziekte voor vooral schapen, zo noordelijk in Europa opduikt. Hoe de ziekte in Nederland is gekomen, is nog niet bekend. Wel zijn inmiddels ook symptomen waargenomen bij runderen in Limburg.
Deskundigen denken dat de blauwtong in november voorbij kan zijn. „Het is wachten tot de winter komt en de insecten die het virus verspreiden niet meer vliegen", aldus Aline de Koeijer, veterinair epidemioloog. Van blauwtong zijn 24 typen bekend. Het vermoeden bestaat dat Nederland te maken heeft met ’type 2’.
Vaccineren is momenteel niet de beste oplossing om het virus tot staan te brengen. Het stoppen met vervoeren van de dieren, ze op stal zetten en behandelen met insecticiden, acht de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit wel zinvol. Waarschijnlijk wordt dinsdag duidelijk of een tot nu toe in Nederland verboden middel nu wel mag worden gebruikt bij schapen en runderen. De vloeistof stoot bloedzuigende insecten af.
Ook wordt geprobeerd zoveel mogelijk knutten te vangen, het ongeveer een millimeter grote diertje dat het virus overbrengt. Door de gevangen dieren te bestuderen, kunnen de deskundigen erachter komen of het virus zich heeft verspreid. Om zoveel mogelijk knutten te vangen, worden deze week nog honderd vallen geplaatst.