Tranen om Nederhemertse bomen
NEDERHEMERT-ZUID - Bewoners van Nederhemert-Zuid zijn woedend op Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap. Beide landschapsbeheerders hebben een deel van het bos bij het kasteel Nederhemert in één dag tijd met de grond gelijkgemaakt. Bewoners eisen herplanting van de bomen. „Het hele eiland is in opstand”, aldus een ingewijde.
Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap hebben -zonder vergunning- woensdag ruim tachtig populieren gekapt. Door de kap moest er meer zicht komen op het gerestaureerde kasteel. Het was de bedoeling dat ze nog verder waren gegaan, ware het niet dat burgemeester A. van den Bosch van de gemeente Zaltbommel, waaronder Nederhemert valt, beide instellingen heeft gesommeerd de kapwerkzaamheden onmiddellijk te staken. Dit op straffe van een dwangsom van 50.000 euro.De werkzaamheden liggen inmiddels stil, maar veel bomen liggen al om. Wie het eiland oprijdt, krijgt direct in de gaten dat er bij het kasteel wat aan de hand is. Op veel bomen rond het kasteel prijkt een gedicht dat is bedoeld om de boosheid van veel van de 24 eilandbewoners tot uitdrukking te brengen. Zij vinden dat er een ramp is gebeurd op hun eiland, zoals dat in de volksmond wordt genoemd. Tot tranen toe bewogen kijken ze naar de plaats waar de tachtig bomen zijn verdwenen.
Misleidende brief
Staatsbosbeheer heeft vooraf de bewoners van het eiland een brief gestuurd. Eilandbewoonster W. Jongsma noemt die misleidend. „De inwoners op het eiland werden daarmee voor de gek gehouden. De boswachter van Staatsbosbeheer meldde daarin dat er enkele werkzaamheden zouden plaatshebben: „het opruimen van dood hout” en „het opschonen van de taluds.” Wij zijn gewoon bedrogen. Dit is valse voorlichting. Want in werkelijkheid zijn wij een groot natuurgebied kwijt.”
Baron Van Wassenaer, die vroeger het kasteel bewoonde en nog veel aanzien geniet, woont met zijn vrouw tegenover het kasteel. Hij liet zich in de plaatselijke pers emotioneel uit over de bomenkap. Volgens sommigen heeft hij de bomenkap aangekaart bij de gemeente.
Volgens zijn zoon Dirk van Wassenaer „zijn er dingen gebeurd die niemand heeft verwacht. Mensen die hier wonen zijn verbijsterd. Een deel van hen heeft de brief over de werkzaamheden nooit ontvangen. En mensen die ’m wel hebben gekregen en weinig verstand van bosgebied hebben, begrijpen niet uit die brief wat er gaat gebeuren.”
Van Wassenaer vraagt zich af wat de verdere plannen zijn van Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap. „Hoe komt het landschap er uit te zien als alles klaar is? Wíj weten nergens van. De mensen op dit eiland hadden er meer bij moeten worden betrokken. Dan was dit nooit gebeurd. Jammer dat er zo slecht met de bewoners is omgegaan. Alle inwoners van dit eiland zijn bang dat het eiland een park gaat worden. Dat is niet de bedoeling. Het moet natuurschoon blijven. Er zijn ook sneeuwklokjes en andere bloemen vernield. Het zal jaren duren voordat die weer terug zijn.”
Verwoest ecosysteem
Volgens bewoonster Jongsma is het nu vernielde gebied zestig jaar lang niet betreden. „Een heel ecosysteem is verwoest. Veel dieren in het verwoeste gebied moesten vluchten naar andere plaatsen.”
Volgens boswachter Paul Suurmond van Staatsbosbeheer loopt het zo’n vaart niet. „De bewoners zijn wel boos, maar wij hebben na een gesprek deze boosheid kunnen wegnemen.” Volgens Suurmond is de boosheid onterecht. „Wij hebben dit voor de veiligheid van de wandelaars gedaan. Het plan was om de gracht rondom het kasteel in oude glorie te herstellen. Het talud van de gracht moest worden schoongemaakt en de gracht zou worden uitgebaggerd.” Volgens hem was er daarom geen kapvergunning voor nodig.
De gemeente Zaltbommel denkt daar anders over. Woordvoerster Silvia Koster van de gemeente bevestigt dat de burgemeester de werkzaamheden heeft stilgelegd vanwege het ontbreken van de kapvergunning. Zij zegt de 25 boze reacties van inwoners van Nederhemert-Zuid goed te kunnen begrijpen. „Ook de gemeente wist nergens van. Wij hoorden woensdag van enkele bewoners over het kappen. De burgemeester is er toen gelijk naartoe gegaan en heeft de werkzaamheden stilgelegd.”
Volgens Koster hebben de twee landschapsbeheerders niet eens geïnformeerd of er een vergunning nodig was voor het kappen van de bomen. Eerst zullen de twee instanties en de gemeente Zaltbommel om de tafel gaan. Wanneer dat gebeurt, weet Koster niet. Tot die tijd zal er geen geluid van de zaagmachine te horen zijn op het eiland van Nederhemert.
Het Geldersch Landschap en Staatsbosbeheer waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.