Binnenland

CDA: Slechte school mag niet open

DEN HAAG - Scholen die door de Inspectie van het Onderwijs zijn afgekeurd omdat ze niet voldoen aan minimale kwaliteitseisen, mogen na de zomervakantie beslist hun deuren niet openen, vindt CDA-Kamerlid De Vries.

Redactie politiek
14 August 2006 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Het Kamerlid reageert op het onderzoek dat het Algemeen Dagblad zaterdag publiceerde en waaruit bleek dat negen privéscholen die zijn afgekeurd door de onderwijsinspectie komend schooljaar toch gewoon gaan lesgeven. Het betreft in totaal zo’n honderd leerlingen.De Vries heeft meteen schriftelijke vragen gesteld aan minister Van der Hoeven van Onderwijs. Hij wil dat de bewindsvrouw haar ambtenaren laat onderzoeken of de cijfers van het AD kloppen. Als dat zo is, moet de minister druk gaan uitoefenen op de desbetreffende colleges van B & W en de lokale leerplichtambtenaren om de negatief beoordeelde scholen toch te sluiten, vindt het CDA-Kamerlid.

De Vries noemt het „onbestaanbaar” dat plaatselijke leerplichtambtenaren het zich veroorloven een ander oordeel over bepaalde scholen te hebben dan de onderwijsinspectie. Mede door zijn toedoen heeft minister Van der Hoeven twee weken geleden een wetsvoorstel ingediend dat het advies van de onderwijsinspectie voortaan bindend verklaart. Als die wet van kracht wordt, móét een leerplichtambtenaar in actie komen als ouders hun kind naar een zogeheten „slechte school” sturen.

De kans is echter groot dat de nieuwe wet pas in het schooljaar 2007-2008 gaat functioneren. Van der Hoeven moet op die situatie vooruitlopen door nu al contact op te nemen met de desbetreffende gemeenten en te trachten hen tot een andere handelwijze te bewegen, meent De Vries.

Hij vindt het prima wanneer ouders hun kinderen naar een particuliere school sturen („Dat staat de onderwijsvrijheid in Nederland nu eenmaal toe”), maar zo’n school moet wel aan de minimale kwaliteitseisen voldoen, stelt hij. „Een lagere school of een school voor voortgezet onderwijs móét nu eenmaal de garantie kunnen bieden dat leerlingen de vereiste einddoelen halen. Privéscholen zijn best, maar ze mogen niet ten koste gaan van de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen.”

De afgelopen jaren heeft het aantal niet door de overheid bekostigde privéscholen een behoorlijke vlucht genomen. Zo bleek uit een eerder gepubliceerd onderzoek van Research voor Beleid, dat in het schooljaar 2004-2005 op 48 scholen aan leerplichtige kinderen particulier onderwijs werd geboden. In 2003 waren er nog maar vijftien van dergelijke scholen bekend.

Deze particuliere instellingen, met name de iederwijsscholen, onderscheiden zich door een eigen onderwijsvisie. Dat maakt een eenduidige beoordeling volgens de zegsman van de inspectiedienst ook lastig voor leerplichtambtenaren. De inspectie is met de iederwijsscholen in overleg om te komen tot duidelijke en landelijk te hanteren kwaliteitscriteria. Na de zomer wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer