Durfkapitalisten azen op Ahold
AMSTERDAM - Een groep van Britse en Amerikaanse durfinvesteerders bereidt een bod voor op het supermarktconcern Ahold.
Dat meldde de Britse zakenkrant The Business zondag op basis van bronnen.Ahold is eigenaar van de grootste supermarktketen in Nederland, Albert Heijn, maar haalt meer dan 70 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. In Noord-Amerika bezit de onderneming onder meer de supermarktwinkels Stop & Shop, Giant Food Stores, Giant of Maryland en Tops en de levensmiddelendistributeur US Foodservice.
Het Britse beleggingsfonds Centaurus voert volgens een bron de groep kapitaalkrachtige investeerders aan. Ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Paulson zou van de partij zijn. De twee grote investeringsmaatschappijen hebben gezamenlijk al 6,4 procent van het aandelenkapitaal van Ahold in handen.
De twee durfinvesteerders verklaarden vanmorgen dat Ahold „een drastische strategische actie nodig heeft om de aandeelhouderswaarde te vergroten.” Ze willen dat de supermarktketen zijn Amerikaanse onderdelen verkoopt. Volgens de durfkapitalisten levert een herstructurering van Ahold een waarde op van 9 euro per aandeel, ofwel 13,5 miljard euro. Op dit moment staat de koers op 7,42 euro, waarmee de totale marktwaarde uitkomt op ruim 11 miljard euro. Als de durfkapitalisten dit bedrag op tafel leggen, is sprake van de grootste overname door private investeerders ooit.
Paulson en Centaurus zijn goede bekenden van elkaar. Dat ondervond ook het Nederlandse industrieel conglomeraat Stork de afgelopen maanden. De beleggingsfondsen, die samen 20 procent van Stork in handen hebben, dringen aan op een beursexit van het concern.
De bedoeling van durfkapitalisten is een bedrijf over te nemen, op te splitsen en deze onderdelen vervolgens met forse winsten weer van de hand te doen. Die werkwijze zorgt doorgaans voor hogere rendementen dan er op de beurs te behalen zijn.
Private investeringsmaatschappijen spendeerden dit jaar al zo’n 400 miljard dollar (ruim 300 miljard euro) aan het opkopen van bedrijven, waarvan 22 miljard euro werd uitgegeven aan Nederlandse ondernemingen, bleek onlangs uit een berekening van NRC Handelsblad.
Zo kocht een consortium onder leiding van de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis Roberts (KKR) eerder dit jaar voor 7,65 miljard euro de informatiemakelaar VNU en vorige week werd de chipdivisie van Philips voor 6,4 miljard euro overgenomen door een groep durfinvesteerders, waaronder opnieuw KKR. Ook Vendex KBB, PCM Uitgevers en recentelijk de kabelnetwerken van Essent waren al een prooi voor de private investeerders.
Over de toekomst van Ahold doen na het boekhoudschandaal in 2003 al enige tijd speculaties de ronde. De namen van de Britse supermarktketen Tesco en de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis Roberts circuleren al enige tijd als mogelijke kopers voor onderdelen van het concern.
Een eerste zet van de durfinvesteerders is volgens The Business al vrij snel te verwachten na de zwakke omzetresultaten die Ahold donderdag presenteerde. „Soms biedt een rustige zomer de gelegenheid om snel te handelen”, aldus een bron tegen The Business.