Israël trekt leger misschien terug
Israël heeft voorgesteld zijn troepen op proef uit een aantal Palestijnse steden terug te trekken, om te zien of de Palestijnse veiligheidsdienst verdere aanslagen kan voorkomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zondag gezegd. Peres zei dat Israël er geen belang bij heeft in plaatsen te blijven waar de Palestijnen kunnen bewijzen dat zij de zaak in de hand kunnen houden.
Het voorstel is zaterdagavond gedaan tijdens Israëlisch-Palestijns overleg over het versoepelen van beperkende maatregelen die Israël de Palestijnen heeft opgelegd. Israël houdt al een maand lang zeven van de acht belangrijkste Palestijnse steden bezet en heeft de honderdduizenden Palestijnen die er wonen een vrijwel permanent uitgaansverbod opgelegd. Peres noemde geen namen van steden, maar de legerradio suggereerde dat het leger zich nog voor dinsdag uit Hebron en Bethlehem zou kunnen terugtrekken als het daar rustig blijft.
De Palestijnen hebben gezegd dat zij geen aanslagen kunnen voorkomen zolang de Israëliërs de dienst uitmaken en de Palestijnse politie geen kans krijgt normaal haar werk te doen. Veel gebouwen van de Palestijnse veiligheidsdienst zijn door Israël beschadigd of neergehaald. „De sleutel tot het verbreken van de geweldsspiraal begint met de Israëlische terugtrekking uit alle Palestijnse steden”, zei de Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo.
De partijen zullen de komende dagen verder met elkaar praten.
Een bomaanslag op een passagierstrein bij Tel Aviv heeft zondag de locomotief beschadigd en de machinist verwond, maar de trein niet doen ontsporen. De bom, vermoedelijk geplaatst door Palestijnse extremisten, was op het spoor gelegd en werd van een afstand tot ontploffing gebracht.
Een groot deel van de besprekingen die Peres zaterdagavond voerde met de Palestijnse delegatie onder leiding van Saeb Erekat was gewijd aan pogingen de economische situatie van de Palestijnen te verbeteren. Door de sluiting van de Israëlische grens en de uitgaansverboden in de Palestijnse gebieden is er van de Palestijnse economie weinig meer over. Er werd onder andere gesproken over de overdracht van inkomsten uit belastingen die Israël namens de Palestijnen heft, maar al maanden niet meer uitkeert. Het bedrag is opgelopen tot zo’n 600 miljoen dollar. Israël wil het geld niet overdragen aan de Palestijnse Autoriteit, omdat die het zou gebruiken om terreur te financieren. Peres zei dat het geld pas zal worden betaald als er een internationale commissie is gevormd om op de besteding toe te zien.
Peres beloofde dat Israël de komende dagen 7000 werkvergunningen zou uitgeven voor Palestijnen, mits er geen nieuwe aanslagen worden gepleegd. Of de aanslag op de trein invloed zal hebben op het Israëlische besluit was nog niet duidelijk. Israël had de werkvergunningen al eerder deze maand willen uitgeven, maar zag daar van af toen vorige week twee aanslagen werden gepleegd, waarbij twaalf Israëliërs de dood vonden.
De extremistische al-Aqsa Martelaren Brigade zal familieleden van Israëlische functionarissen doden als de Israëlische regering haar omstreden uitzettingsplannen doorzet. De regering-Sharon wil naaste familieleden van Palestijnse terroristen verbannen van de Westelijke Jordaanoever naar de Gazastrook.
Het hoogste Israëlische gerechtshof zei zondag geen oordeel te kunnen vellen over de uitzettingsplannen. Onder aanvoering van de Israëlische mensenrechtenactiviste Lea Zemel hadden 21 familieleden van twee vermeende, ondergedoken Palestijnse extremisten het hof gevraagd een dreigende deportatie naar de Gazastrook tegen te houden. De uitzetting zou strijdig zijn met de Geneefse Conventies. Die verbieden deportaties van personen uit de Palestijnse gebieden.
De groep trok het verzoek zondag weer in nadat het hof had bepaald dat er geen officieel besluit tot deportatie is. Daardoor is een gerechtelijk oordeel nog niet mogelijk. De betrokken familieleden zullen via hun advocaten worden geïnformeerd wanneer er wel een formeel besluit is. De groep kan de kwestie dan alsnog aanhangig maken.