Fortis voert winst verder op
BRUSSEL (ANP) - De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 2,72 miljard euro. Dit is 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor desinvesteringen steeg het resultaat met 29 procent.
Dit maakte het concern donderdag bekend. De bankentak droeg 2,05 miljard euro aan de winst bij. De verzekeringsactiviteiten waren goed voor een winst van 720 miljoen euro.Fortis heeft naar eigen zeggen in de afgelopen anderhalf jaar, waarin een nieuw strategisch plan werd uitgevoerd, „uitstekende” resultaten behaald. De bank-verzekeraar gaat daarom zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn herzien. Het concern wil daarover in maart 2007 meer duidelijkheid geven.
In het tweede kwartaal werd voor desinvesteringen een recordwinst behaald van 1,39 miljard euro. Dit is 5 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2005. Analisten hadden in doorsnee op een daling van het resultaat gerekend. Fortis had vorig jaar al een goed kwartaal door forse winsten op de beurs en eenmalige baten.
Fortis boekte het afgelopen halfjaar vooral goede resultaten bij zijn bankentak, die buiten de Benelux fors is uitgebreid. Daar groeide de winst met 36 procent. De baten namen met 22 procent toe tot 5,63 miljard euro, onder meer dankzij de populariteit van de rentedragende producten van het concern en acquisities. Exclusief overnames steeg de omzet met 16,5 procent.
Bij de verzekeringstak steeg de winst voor desinvesteringen met 5 procent. Bij levensverzekeringen nam vooral door goede prestaties in Nederland de winst met 14 procent toe. Bij de niet-leventak moest een daling van 9 procent worden geïncasseerd. Deze afname is volgens Fortis onder meer een gevolg van hogere claims voor inboedel- en opstalverzekeringen in België.
Volgens Fortis wordt inmiddels 20 procent van de totale winst buiten de Benelux verdiend. Het concern heeft als doelstelling om in 2009 dit percentage naar ten minste 30 te tillen. Fortis breidde al fors uit naar Turkije en is begonnen met het opzetten van zogenoemde credit shops, onder meer in Duitsland en Polen.