Opinie

Meebetalen 65-jarige aan AOW niet verstandig

Iedereen die belasting betaalt, moet meebetalen aan de AOW, stelde Dick Corporaal vorige week op deze pagina. Drs. F. A. J. Th. Kalberg is dat niet met hem eens.

9 August 2006 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:00
„Het lijkt mij absurd om vooral de gepensioneerden die een ABP pensioen genieten nog meer te laten meebetalen aan de kosten van de AOW.” Foto RD, Henk Visscher
„Het lijkt mij absurd om vooral de gepensioneerden die een ABP pensioen genieten nog meer te laten meebetalen aan de kosten van de AOW.” Foto RD, Henk Visscher

In zijn artikel ”Laat iedereen meebetalen aan AOW” in het RD van 4 augustus stelt de heer Corporaal van de PCOB dat iedereen die belasting betaalt, ook gepensioneerden, naar draagkracht moet meebetalen aan de AOW. Bij dit voorstel zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen.De AOW werd per 1 januari 1957 ingevoerd. Daarbij werd toen bepaald dat de ambtenaren bij hun 65-jarige leeftijd slechts 20 procent van de AOW zouden ontvangen, wat overeenkomt met 5 procent van hun pensioen. Dit betekent dat de ABP-pensioengerechtigden toen een pensioen werd gegarandeerd van 75 procent (70 plus 5 procent) van hun laatste salaris.

In 1986 moest het toenmalige kabinet-Lubbers bezuinigen. In het kader daarvan kregen de ambtenaren weliswaar de normale AOW-uitkering, maar met dien verstande dat hun per saldo een pensioen werd gegarandeerd van 70 procent van hun laatste salaris. Dit betekent dat zij in 1986 5 procent van hun pensioenaanspraken hebben ingeleverd. Daar stond tegenover de toezegging van het kabinet dat de ambtenaren in ieder geval in de toekomst geen premie over hun AOW zouden behoeven te betalen.

In het kader van de belastingherzieningsvoorstellen van Oort in 1990 en wegens de toenemende vergrijzing gingen de ambtenaren toch meebetalen aan de kosten van de AOW. Immers, voor zover de premieopbrengsten niet toereikend zijn voor het betalen van de AOW wordt het verschil bijgepast uit de algemene middelen. Via de belastingwetgeving betalen de AOW’ers daaraan dus reeds mee. Door de progressie in de belastingtarieven betalen de hogere inkomens procentsgewijs meer mee.

Absurd
Tegen deze achtergrond lijkt het mij absurd om vooral de gepensioneerden die een ABP-pensioen genieten nog meer te laten meebetalen aan de kosten van de AOW. Veel belangrijker is het dat het aantal werkende personen toeneemt, waardoor de overheid meer belastinginkomsten in de eerste en de tweede belastingschijf ontvangt.

Verder is nog van belang op te merken dat de minister van Financiën, Zalm, geen bestemmingsfonds voor het betalen van de AOW heeft gecreëerd, maar dat hij alle opbrengsten in de algemene middelen heeft ondergebracht. En Zalm is al een heel lange tijd minister van Financiën!

Overigens is het probleem van het geringere percentage werkenden ten opzichte van het percentage ouderen van tijdelijke aard. Immers, na verloop van twintig à dertig jaar zal de situatie precies omgekeerd zijn. Ook daarom lijkt het mij niet verstandig 65-jarigen te laten meebetalen aan de AOW. Als dat eenmaal gebeurt, verandert dit op termijn niet meer, zo valt te vrezen.

Voorgeschiedenis
Gezien het vorenstaande ben ik van oordeel dat CDA en VVD zich terecht verzetten tegen de plannen van Bos (PvdA) om 65-jarigen te laten meebetalen aan de AOW. Het lijkt mij verstandig dat het nieuwe kabinet na de verkiezingen van 22 november rekening houdt met de voorgeschiedenis van de AOW. De desbetreffende groep ouderen van ABP-gepensioneerden is bepaald niet klein.

De heer Corporaal doet er goed aan het AOW-dossier nog eens goed onder de loep te nemen.

De auteur is deskundige op het gebied van het staatsrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer