Binnenland

Politieonderzoek trapongeval gaat nog weken duren

UTRECHT (ANP) – De Utrechtse politie verwacht nog enkele weken bezig te zijn met het onderzoek naar het trapongeval van zondagavond. Dat meldde een woordvoerder van het korps dinsdagmiddag.

8 August 2006 18:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Volgens de zegsman gaat het om een ingewikkelde zaak, waarbij niet alleen tactische deskundigheid komt kijken maar ook technische. Daarom zal het korps waarschijnlijk een beroep doen op het Nederlands Forensisch Instituut, en mogelijk nog externe deskundigen raadplegen.De gemeente is daarnaast nog bezig met het formuleren van de opdracht voor het externe onderzoek naar het ongeval. De gemeente hoopt daar dinsdag of woensdag mee klaar te zijn. Dan valt ook het besluit wie het onderzoek doet.

De vraag die velen bezighield werd dinsdag door de gemeente beantwoord: de trap bij de Stadhuisbrug is eigendom van de gemeente. Welke gevolgen dat precies heeft is onduidelijk. De gemeente heeft nog geen claims van slachtoffers gekregen.

In het grachtengebied in de binnenstad van Utrecht bevinden zich in totaal tientallen trappen, mogelijk zelfs een kleine tweehonderd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het gaat om stenen en houten bouwsels en een combinatie van die materialen. De meeste zijn in de kade ingebouwd. De trap bij de Stadhuisburg is een uitzondering in zijn soort, vooral de verankering verschilt sterk van die van de overige trappen. „De constructie van de ophanging in de muur is niet typerend voor de meeste trappen."

De gemeente maakt de trappen in de Utrechtse binnenstad twee keer per jaar schoon. Daarbij vindt ook een visuele inspectie plaats. De gemeente Utrecht ziet in het ongeval geen aanleiding om komende evenementen op en rond de grachten te schrappen. Ook behoeven de regels geen aanpassing, al is de gemeente wel wakker geschud om nog alerter te zijn. De stad biedt jaarlijks onderdak aan ongeveer zevenhonderd evenementen, grote en kleine. Bij de vergunning voor grote is er altijd een draaiboek, bij de kleinere staan de afspraken met de gemeente, politie en brandweer en andere partners (zoals beveiligers) in de vergunning.

Bij de informatielijn die de gemeente Utrecht openstelde naar aanleiding van het ongeluk, zijn dinsdag niet veel telefoontjes binnengekomen van mensen die benieuwd zijn naar de identiteit en de toestand van de gewonden. Maandag noemde de gemeente abusievelijk het aantal van 130, maar stelt het totaal van maandag en dinsdag samen nu op 120.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer