Tweede beving in Groningen
MIDDELSTUM - De provincie Groningen is dinsdag rond 07.00 uur getroffen door een aardbeving. Iets na het middaguur volgde nog een flinke naschok met een kracht van 2,5. Dat heeft het KNMI gemeld. „Ik lag te schudden in mijn bed.”
De schok had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Dat heeft het KNMI dinsdag bevestigd. De Groningse beving van vanmorgen werd geregistreerd door alle seismische stations door heel Nederland.Het epicentrum van de aardbeving lag bij Middelstum. In het dorp is de beving het gespek van de dag. Twee krachtige schokken deden de bewoners vanmorgen om 07.00 uur opschrikken. Hester de Vries (19) was meteen klaarwakker. „Ik ben heel erg geschrokken. Het dak kraakte. Ik dacht: Wat is dit?”
Ook bij Albert Oosterhoff (82) zit de schrik in de benen. „Het ledikant schudde. Mijn vrouw was er beduusd van. Je bent meteen klaarwakker.”
Middelstum is de afgelopen jaren wel vaker opgeschrikt door een aardbeving. De schokken hebben te maken met de gaswinning in het gebied.
Oosterhoff is er allerminst gerust op dat het in de toekomst goed gaat. „In vergelijking met aardbevingen in het buitenland stelt dit natuurlijk niet veel voor. Toch is er wel degelijk wat aan de hand. Je vraagt je af wanneer dit ophoudt. Ik sluit niets meer uit.”
Zowel het KNMI als een regionale zender kreeg direct na de beving tientallen verontruste telefoontjes en e-mails van bewoners van het gebied.
Volgens H. Haak, seismoloog bij het KNMI, was het de grootste aardschok die ooit in Groningen was gemeten. De trilling was door de hele provincie te voelen, van Uithuizermeeden tot Haren. Sinds 1986, toen de eerste beving zich als gevolg van de gaswinning deed voelen, zijn er tien schokken van deze aard geweest. In totaal hebben zich al vele tientallen kleinere en grotere schokken voorgedaan.
Naarmate er in Groningen meer gas wordt gewonnen, neemt de spanning in de bodem toe. Daardoor deed de eerste aardbeving zich ook pas na een kwarteeuw na de eerste boring voor. In Groningen wordt sinds 1959 naar aardgas geboord.
De laatste grote beving in Groningen was in 2003, het waren er toen drie in een maand.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de aardgaswinning in Noord-Nederland, had vanmorgen nog geen schadeclaims ontvangen van bewoners in het gebied.
Bewoners die aantoonbaar schade ondervinden van een beving die wordt veroorzaakt door de gaswinning kunnen daarvan melding maken bij de NAM. Een onafhankelijke expert bepaalt vervolgens of de getroffene een financiële vergoeding krijgt.
Het KNMI roept getroffenen ook ertoe op een enquêteformulier op de website van het meteorologisch instituut in De Bilt in te vullen. Dat wil zo een beter beeld krijgen van de gevolgen van de aardbevingen.