Muziekbedrijven dagen LimeWire
LOS ANGELES (ANP/RTR) - Enkele grote muziekmaatschappijen hebben de makers van het computerprogramma LimeWire in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd.
Volgens de platenmaatschappijen kunnen de gebruikers van de software illegaal muziek uitwisselen, zonder voor de auteursrechten te betalen.De klacht is ingediend bij een rechtbank in New York, zo bleek zaterdag. Het is een volgende stap in het gevecht van de muziekindustrie tegen illegaal gebruik van muziek. De muziekbedrijven hopen tegen LimeWire een goede zaak te hebben omdat het hooggerechtshof in de VS vorig jaar oordeelde dat er stappen genomen kunnen worden tegen technologiebedrijven die overtredingen van auteursrechten aanmoedigen.
Het gaat om de maatschappijen Universal Music, Sony BMG, EMI en Warner Music. Het viertal eist een vergoeding van 150.000 dollar voor elke overtreding die met LimeWire wordt begaan. De muziekbedrijven vinden dat de eigenaren van het computerbedrijf geld verdienen door overtredingen te begaan.
Ruim een week geleden trof de sector een schikking met de muziekuitwisselsite Kazaa. Het moederbedrijf van Kazaa, Sharman Networks, betaalde meer dan 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan de vier grootste muziekbedrijven in de wereld.
Kazaa plaatst ook filters, zodat het niet langer mogelijk is illegale muziek te downloaden. Daarmee werd de onderneming legaal. De muziekindustrie heeft de afgelopen jaren een agressieve strategie gevoerd om het illegaal ruilen van muziek tegen te gaan. Behalve Kazaa waren onder meer Grokster en Napster doelwit. Ook personen werden aangeklaagd. In Nederland pakt de stichting Brein bedrijven en particulieren aan die zich met dergelijke activiteiten bezighouden.
Er zwerven volgens brancheorganisatie IFPI op internet in totaal 20 miljard illegale kopieën van muzieknummers. De muziekindustrie is daardoor vorig jaar 4,5 miljard dollar aan omzet misgelopen.