Economie

NMa ziet risico’s in samenwerking bouw

Het feit dat bouwconcerns veel samenwerken in combinaties, vergroot het risico van kartelvorming. De combinaties kunnen functioneren als een medium voor het uitwisselen van informatie en als sanctiemechanisme om kartels in stand te houden.

ANP
19 July 2002 20:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Dat blijkt uit een marktanalyse die in opdracht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa is gemaakt. De rapportage besteedt speciale aandacht aan de honderd grootste bouwprojecten met als opdrachtgever de overheid over de periode 1998-2001.

De NMa doet onderzoek naar de bouwsector en wil vooral weten of er daadwerkelijk afspraken liggen om de concurrentie te beperken of zelfs buiten de deur te houden. Het lijkt erop dat deze sector kenmerken heeft die het risico van kartelvorming vergroten.

De rapportage laat zien dat bedrijven uit het buitenland bijvoorbeeld nauwelijks voet aan de grond krijgen. Daardoor is er „geen effectieve internationale concurrentiedruk.” Tegelijkertijd lijkt het er niet op dat één onderneming een economische machtspositie heeft. Maar de NMa blijft in de gaten houden of bij fusies en overnames een onderneming alleen of met anderen een economische machtspositie inneemt op een specifieke markt voor bijvoorbeeld grote infrastructurele projecten.

Uit de analyse blijkt dat de tien grootste bouwondernemingen de afgelopen jaren waren betrokken bij 71 van de 100 grootste overheidsbouwprojecten. Ze werkten hierbij veel met elkaar samen in combinaties. De 100 grootste projecten vertegenwoordigen een waarde van 5,7 miljard euro. Het gaat dan vooral om infrastructurele projecten, zoals de aanleg van de hogesnelheidslijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer