Economie

Tele Atlas wil met Google mee op mobieltjes

AMSTERDAM (ANP) - Tele Atlas hoopt zijn inkomsten op te krikken met digitale wegenkaarten voor de mobiele telefoon. De onderneming heeft haar omzet sterk zien stijgen door het succes van TomTom, maar volgens topman Alain de Taeye staat er met navigatie via mobieltjes „nog iets groters” te wachten.

28 July 2006 19:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Eerder dit jaar is Tele Atlas een programma gestart waarop softwareontwikkelaars konden intekenen om nieuwe producten te ontwikkelen rondom de kaarten van de onderneming. Inmiddels hebben meer dan 300 partijen dat gedaan, zo meldde het Bossche bedrijf vrijdag.Niet dat er op korte termijn al veel van verwacht moet worden, zo haastte topman De Taeye zich te zeggen. Maar binnen tien tot vijftien jaar zullen volgens hem mobiele apparaten buiten de auto de boventoon voeren op de navigatiemarkt. TomTom hoeft wat dat betreft niet te treuren, zo zegt hij. De kans is groot dat mobiele telefoons en draagbare navigatiesystemen, zoals de GO-versies van het Amsterdamse bedrijf, naar elkaar toe groeien. „Met een TomTom kan nu ook al gebeld worden.”

Zelf heeft De Taeye een telefoon met gps-ontvanger van TomToms concurrent Mio in handen. Het gaat hier echter om een van de eerste producten. De grote doorbraak moet nog komen, zegt de Belgische topman. Veel hangt daarbij ook af van de snelheid waarmee andere softwareproducten gemeengoed worden op de mobiele telefoon. Google ziet er bijvoorbeeld een grote groeimarkt in voor zijn zoekmachine. Tele Atlas kan daarop inhaken als alles vindbaar wordt via een mobieltje, stelt De Taeye. Zijn bedrijf levert al kaarten voor Google Earth, het satellietprogramma van de Amerikaanse internetonderneming.

De groei zit nu nog vooral bij de verkoop van kaarten aan producenten van navigatiesystemen pur sang, zoals TomTom. De omzet in dit segment steeg in het afgelopen kwartaal met 81 procent tot 25,5 miljoen euro, zo bleek uit cijfers die vrijdag naar buiten kwamen. De totale omzet van de onderneming nam met 17 procent toe tot 60 miljoen euro. Tele Atlas verkoopt zijn kaarten ook voor navigatiesystemen die ingebouwd worden in auto’s en aan overheden en bedrijven.

Beleggers op de beurs in Amsterdam, waar Tele Atlas sinds november vorig jaar een notering heeft, reageerden negatief op de cijfers. Analisten hadden op meer gerekend, gezien de sterke groei die klanten van Tele Atlas doormaken. De koers van het aandeel duikelde daardoor halverwege de middag bijna 9 procent.

Tele Atlas kon wel een nettowinst melden van 4,5 miljoen euro, tegen een verlies van 1,3 miljoen euro een jaar eerder. De winst was echter geheel te danken aan eenmalige belastingbate van 10,7 miljoen euro. Structurele winstgevendheid verwachten analisten pas in 2007 of 2008. Topman De Taeye spreekt hier van een „redelijke inschatting.”

Nog altijd hebben de resultaten van Tele Atlas te lijden onder afschrijvingen op het databestand dat de onderneming in het verleden heeft moeten opbouwen voor zijn kaarten. Ook optieprogramma’s voor het personeel drukken de nettowinst. Tele Atlas en analisten volgen daarom meer de gepresenteerde winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen. Die steeg in het afgelopen kwartaal van 7,2 miljoen naar 7,3 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer