KPNQwest draait onbemand door
Het personeel van KPNQwest in Den Haag is vrijdagmiddag gestopt met zijn werk, maar heeft het netwerk niet stilgelegd. „We gaan het pand verlaten, maar we zetten het netwerk niet uit”, verklaart netwerk-directeur J. van der Klauw vlak voor zijn vertrek. „We hebben een extreme hoop dat er maandag een deal ligt die leidt tot werkgelegenheid voor deze hele groep.”
De curatoren van de failliete exploitant van glasvezelnetwerken KPNQwest vroegen vrijdagmorgen nog of het overgebleven personeel een aantal dagen door wilde werken, opdat de onderhandelingen met KPN kunnen doorgaan. KPN wil het KPNQwest-netwerk in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië kopen.
Het telecombedrijf heeft belang bij een draaiend netwerk, omdat het opstarten van een netwerk tijd en geld kost. Tot dusver zeiden de banken „niet enthousiast” te zijn over het bod van KPN. Van der Klauw spreekt van „hele zware onderhandelingen”.
„We hebben een hele lange discussie met elkaar gevoerd, maar we kunnen niet langer doorwerken. Er zitten te veel juridische haken en ogen aan”, vertelt Van der Klauw. Vrijdag is de laatste salarisdag van de 53 medewerkers, die na het faillissement op 31 mei doorgingen om het netwerk draaiend te houden.
„We willen de deal niet frustreren door het netwerk stil te leggen. We blijven hopen op een vorm van een doorstart”, zegt Van der Klauw. Zolang er geen storingen optreden, draait het netwerk door zonder personeel dat een oogje in het zeil houdt. De beveiligingsmensen blijven wel op hun post.
Van der Klauw verwacht dat maandag een cruciale dag „met witte rook” wordt in de onderhandelingen met KPN, maar ook met andere partijen, die geïnteresseerd zijn in onderdelen van het netwerk.
In juni is een aantal KPNQwest-dochters in het buitenland, inclusief netwerken, verkocht aan diverse bedrijven. De Oostenrijkse dochter maakte een doorstart als EUnet Austria. Zwitserland ging naar internetbedrijf Via Networks, Noorwegen naar Catch Communications.
Deze maand kocht het Zweedse telecomconcern Telia het Franse netwerk, waarop ook KPN bood. Het Finse internetbedrijf Jippii Group zette zijn handtekening onder het contract voor het Finse KPNQwest. Het Britse telecommunicatiebedrijf Interoute kocht delen van het Ebone-netwerk, waarvan KPNQwest dit voorjaar eigenaar werd.