Economie

Tijdgebrek belemmert scholing werknemer

ZOETERMEER (ANP) - Tijdgebrek is de grootste drempel in het midden- en kleinbedrijf om werknemers te laten bijscholen.

28 July 2006 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

De werkdruk is vaak te hoog om werknemers -al is het maar tijdelijk- aan het productieproces te onttrekken. Verder klagen middelgrote en kleinere ondernemers over de kosten van een opleiding of cursus, maar de meesten vinden wel dat de investeringen voldoende opleveren.Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het onderzoeksbureau EIM onder 283 werkgevers in het mkb. Bijna vier op de vijf ondervraagden investeerden vorig jaar in de kennis en vaardigheden van hun personeel. In deze bedrijven volgden werknemers gemiddeld twee dagen lang scholing of een cursus.

Eerder deze maand bleek nog uit onderzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs dat kleinere bedrijven (tot 100 werknemers) scholing vaak minder goed geregeld hebben dan grotere organisaties. Personeelszaken worden in het mkb veelal geregeld door de eigenaar of directeur van het bedrijf en die heeft het meestal al druk genoeg met het runnen van het bedrijf.

Ruim vier op de tien werkgevers heeft gezien de werkdruk problemen om mensen naar een cursus te sturen. Vaak noemen zij het tijdstip waarop opleidingen plaatsvinden ook als reden dat deze moeilijk of niet met het werk te combineren zijn. In het geval van een ongunstige locatie gaat bovendien de reistijd meetellen.

De ondernemers zijn positief over het effect van scholing. Zo is 80 procent van mening dat de kennis en vaardigheden van hun werknemers erdoor vooruit gaat. Ook stelt 60 procent dat de motivatie en houding van het personeel wordt verbeterd. Op de vraag of scholing alleen werkt als het initiatief bij de medewerker zelf ligt, zijn de meningen verdeeld: 42 procent vindt van wel en 45 procent van niet.

Overigens verwacht bijna twee derde weinig effect als de overheid financiële prikkels, zoals subsidie of een belastingaftrek, introduceert voor het bijscholen van werknemers. Slechts 14 procent denkt dat dit soort prikkels veel invloed hebben op het budget dat zij uittrekken voor scholing en 22 procent denkt „een beetje.” Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vinden dat de overheid vooral moet zorgen dat het onderwijsaanbod beter aansluit op de situatie op de werkvloer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer