Overleg vrije wereldhandel lijkt mislukt
GENEVE - Onderhandelingen tussen zes belangrijke handelsblokken over verdere vrijmaking van de wereldhandel lijken mislukt. De grootste tegenstanders tijdens het beraad verwijten elkaar gebrek aan flexibiliteit en leggen de verantwoordelijkheid voor het falen bij de tegenpartij.
Ministers van de G-6 (de Europese Unie, de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Australië en India) hebben zondag in het Zwitserse Genève tevergeefs geprobeerd tot een handelsovereenkomst te komen. Ze kwamen maandag nog bijeen om toch te proberen op het laatste moment een akkoord te bereiken.WTO-directeur-generaal Lamy concludeerde dat de wereldhandelsorganisatie er dit jaar zeker niet in zal slagen het beoogde liberaliseringspact te realiseren. „We zitten in de puree”, aldus Lamy. Verdere besprekingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn opgeschort.
De belangrijkste struikelblokken zijn de landbouwsubsidies van de VS, de importheffingen op landbouwproducten door Europa en de openstelling van de markten van ontwikkelingslanden voor industriële goederen van de rijke landen.
EU-handelscommissaris Mandelson stelde de VS verantwoordelijk voor de opschorting en concludeerde dat het Washington kennelijk goed uitkomt „het proces op dit moment te discontinueren.”
Mandelson zei dat Washington niet bereid was de flexibiliteit van andere landen te accepteren of te erkennen, en als gevolg daarvan zelf niet in staat bleek tot flexibiliteit ten aanzien van de landbouwsubsidies.
De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Schwab vindt echter dat andere landen zich het falen moeten aantrekken. „Helaas werd het gisteren duidelijk dat ”Doha light” nog steeds de geliefde optie van sommige deelnemers is”, aldus Schwab, doelend op een akkoord dat weinig om het lijf heeft.
De VS verwijten Brazilië en India gebrek aan flexibiliteit door hun weigering importheffingen op industrieproducten te verlagen en de EU wegens de weigering de markt voor landbouwproducten open te stellen.
De onderhandelingen in de Doharonde, genoemd naar de WTO-top in de hoofdstad van Qatar in 2001, duren al vijf jaar. Het vaak zeer gecompliceerde handelsoverleg heeft ten doel de mondiale economie een stimulans te geven en de armoede in de wereld te verlichten door verlaging van de handelsbarrières, met de nadruk op de reductie van heffingen die een obstakel vormen voor de export van ontwikkelingslanden.
Handelsimpasse
- WTO overleg over vrijere wereldhandel lijkt mislukt.
- Deelnemers wijten falen aan de tegenpartij.
- Verdere besprekingen binnen WTO zijn opgeschort.
- Onderhandelingen over een vrijere wereldhandel duren al vijf jaar.