Economie

Budgetteer koestert oude huishoudboekje

Hij kan zich het huishoudboekje van zijn ouders nog prima herinneren. Met zijn bedrijf Budgetteer wil T. P. Kuijpers uit Oisterwijk vanuit een christelijke visie deze kennis overbrengen. „Het begint bij kinderen. Zij leren tegenwoordig niet met geld omgaan, omdat alles kan en mag.”

Frank van de Beek
21 July 2006 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:57
…problematische schulden…
…problematische schulden…

Een pasgetrouwd stel koopt enthousiast een mooi, maar duur huis. Geen probleem, de bank verstrekt een lening op basis van twee volledige salarissen. De relatie loopt echter uit op een scheiding. De rentebetalingen worden opgeschort. Binnen een paar maanden groeit de totale schuld naar enkele tienduizenden euro’s.Zomaar een voorbeeld van een omvangrijke problematiek. Eerder maakte de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) bekend dat het aantal huishoudens met problematische schulden in 2005 verder is gestegen. Zo groeide het aantal aanvragen voor een schuldregeling met 10 procent tot 43.000. Voor 2006 verwacht de NVVK een verdere toename.

Volgens Kuijpers heeft zelfs 50 tot 60 procent van alle Nederlanders schulden die ze niet direct af kunnen lossen, exclusief hypothecaire leningen. De voormalig financieel manager runt sinds 2000 Budgetteer, een bedrijf dat hulp verleent bij schulden en budgetbeheer verzorgt. „Deze cijfers gelden ook voor christelijk Nederland”, aldus de 53-jarige ondernemer, zelf lid van een evangelische gemeente in Den Bosch.

Budgetteer werkt vanuit een christelijke visie. „Dat betekent niet meteen saneren, maar vanuit de gedachte van rentmeesterschap zo veel mogelijk terugbetalen aan schuldeisers. Een tweede stap is zorgen voor een gezonde financiële basis: rondkomen van de inkomsten en een beetje overhouden om te sparen. Dat is ook goed voor de nachtrust.”

De 53-jarige ondernemer adverteert in christelijke bladen, maar iedereen is welkom. Afhankelijk van de hoeveelheid schuldeisers bedragen de kosten voor schuldhulp tussen de 15 en de 60 euro. Hiervoor probeert Budgetteer een sponsor te zoeken in de omgeving van de cliënt: werkgever, familie of kerkelijke gemeente.

Als „enige christelijke schuldhulpverleningsinstantie” ziet Kuijpers een duidelijk groeipad voor zijn organisatie. Hij werft sinds kort mensen die op franchisebasis een eigen kantoor kunnen beginnen. Geïnteresseerden moeten administratief zijn onderlegd én christen zijn. Doel is landelijke dekking.

Er zal een toestroom van nieuwe aanvragen ontstaan als hij vervolgens gaat adverteren, dat weet Kuijpers zeker. Verschillende mensen die zich bij de afdeling nazorg van de Evangelische Omroep melden, worden inmiddels naar Budgetteer doorverwezen.

De verleiding voor kooplustigen is groot, erkent Kuijpers. „Je krijgt bijvoorbeeld een creditcard door de bus met daarop 1000 euro. Alleen even activeren en koppelen aan een eigen rekeningnummer en je kunt het bedrag besteden.”

Educatie vormt een belangrijke pijler in de hulpverlening. „Mijn ouders hadden het niet breed, ik kan me het huishoudboekje nog herinneren. De huidige generatie is dat gevoel helemaal kwijt. Dat begint al bij kinderen. Zij leren niet met geld om te gaan. Alles kan en mag. Steeds meer mensen vragen om budgetbeheer omdat ze er zelf niet meer uitkomen. Een simpel computerprogrammaatje kan mensen weer leren greep te krijgen op inkomsten en uitgaven.”

Meer informatie: www.budgetteer.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer