Economie

Bestuursvoorzitter Yukos stapt op

MOSKOU (ANP/RTR) - Steven Theede, de Amerikaanse bestuursvoorzitter van het aangeslagen Russische olieconcern Yukos, heeft donderdag zijn ontslag ingediend.

21 July 2006 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Theede kwam tot zijn besluit omdat hij geen toekomst meer ziet voor het failliet verklaarde Yukos. „Er is niets meer dat ik nog kan doen om het concern in materiële zin te helpen”, zo liet hij in zijn ontslagbrief aan het bestuur van Yukos weten.Volgens Theede is er geen hoop meer voor Yukos omdat een door een Russische rechtbank aangestelde bewindvoerder, Eduard Rebgun, geen kans ziet op een doorstart.

Volgens de topman is Rebgun van mening dat een financiële herstructurering van Yukos onmogelijk is en dat alleen liquidatie als haalbaar alternatief resteert.

Gisteren had een belangrijke vergadering plaats tussen Rebgun en de schuldeisers van Yukos. Theede was daarbij niet aanwezig. „Het is een schertsvertoning. De aanwezigen zullen er enkel op uit zijn Yukos te vernietigen om de resterende bezittingen in handen te krijgen zonder acht te slaan op ons reorganisatieplan”, aldus de topman.

De betrokken partijen besloten na een korte zitting de bijeenkomst uit te stellen tot dinsdag. Dit gebeurde op verzoek van de grootste schuldeiser van Yukos, de Russische belastingdienst met 13 miljard dollar (10,8 miljard euro).

Theede schreef ook in de brief dat Rebgun Yukos waardeert op 15 miljard dollar, terwijl het concern nog voor 17 miljard dollar aan schulden heeft uitstaan. Volgens Theede schatten externe waarnemers de waarde van Yukos echter drie keer zo hoog in.

Yukos moest eind 2004 zijn belangrijkste productieonderdeel, Yuganskneftegaz, afstaan in een door het Kremlin georganiseerde veiling om achterstallige belastingclaims en boetes van meer dan 30 miljard dollar te betalen. Via een schimmige reeks transacties kwam Yugansk voor een prijs ver onder de marktwaarde in handen van het Russische staatsolieconcern Rosneft.

Rosneft maakte deze week zijn debuut op de beurzen in Moskou en Londen, waarmee het 10,4 miljard dollar ophaalde. Yukos had tevergeefs geprobeerd via het Britse hooggerechtshof de beursgang van Rosneft tegen te houden. Volgens Yukos was de beursgang een uitverkoop van gestolen goederen.

De oprichter en oud-topman van Yukos, Michail Chodorkovski, zit momenteel in Siberië een celstraf van acht jaar uit wegens onder meer fraude en belastingontduiking. Volgens critici werd hij zo gestraft voor zijn tegen het Kremlin gerichte politieke ambities. Hij was ooit de rijkste man van Rusland en zwaaide de scepter over wat eens het grootste bedrijf in Rusland was.

Op aandringen van westerse banken werd Yukos eerder dit jaar door een rechtbank in Moskou failliet verklaard. Rosneft claimt nog 3,2 miljard dollar van Yukos. Dat bedrag kan nog oplopen tot 4,5 miljard dollar.

Gedupeerde aandeelhouders van Yukos kunnen op hun beurt voor mogelijk 47 miljard dollar aan claims bij Rosneft indienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer