Opinie

Palestijnse christenen nog meer in de knel

Is het voor te stellen dat er straks geen christenen meer wonen in Bethlehem, de plaats waar Jezus is geboren? Als het zo doorgaat zou dit een feit kunnen zijn, aldus Bishara Awad.

19 July 2006 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:57
„De christenen in de Palestijnse gebieden vragen om gerechtigheid. Ze vragen om medeleven, begrip en gebed in de huidige conflictsituatie.” Foto EPA
„De christenen in de Palestijnse gebieden vragen om gerechtigheid. Ze vragen om medeleven, begrip en gebed in de huidige conflictsituatie.” Foto EPA

De Palestijnse christenen vormen een minderheid binnen de Palestijnse gebieden. Dat maakt het moeilijk voor ze. Het huidige conflict en de economische situatie frustreren hen echter nog meer. Door de conflictsituatie wordt de groep dagelijks geconfronteerd met vrijheidsbeperkende maatregelen, onzekerheid, onrecht en persoonlijke vernederingen.Neem onder meer de vergunningenpolitiek die voor de Palestijnen geldt. Om van het ene gebied naar het andere te komen hebben de Palestijnen een vergunning nodig. Bij aanvraag van deze vergunning is het altijd maar de vraag of die afgegeven zal worden. Daarnaast zijn er strenge controles onderweg. Wie deze gebieden verlaat voor werk, studie of familiebezoek, riskeert afwijzing en vernedering.

Door de bouw van de muur is de situatie nog meer verslechterd. Velen zijn werkloos geraakt, doordat het onmogelijk is om nog in andere delen van Palestijns gebied of Israël te werken. Ook binnen de gebieden is het niet veilig. Het is nooit duidelijk wanneer het Israëlische leger een inval zal doen. Ook is er geweld en intimidatie onderling binnen de gebieden.

De al grotendeels geruïneerde economie is er niet beter op geworden. Dat werd schrijnend duidelijk op het moment dat de Palestijnen geen financiële hulp meer kregen van het buitenland. De gebieden zijn volledig afhankelijk van internationale financiële steun. Veel gezinnen leven onder de armoedegrens.

Binnen de Palestijnse maatschappij vormen de frustraties die dat oplevert een voedingsbodem voor extremisme en dat werkt geweld in de hand. Wie de kansen en de middelen heeft, vertrekt. Voor de kleine groep achtergebleven christenen wordt de situatie steeds nijpender.

Binnen de Palestijnse gebieden bestaat er een aantal -steeds kleiner wordende- christelijke gemeenschappen. Was ooit meer dan 80 procent van de inwoners van Bethlehem christen, nu is er nog een kleine minderheid van nog geen 15 procent over. Over het geheel van de Palestijnse gebieden genomen vertegenwoordigen de christenen 1,3 procent van de gehele Palestijnse bevolking. Uit cijfers van een aantal jaar geleden werd duidelijk dat er jaarlijks zo’n 500 tot 1000 Palestijnse christenen vertrekken. Eerder is al de alarmerende vraag gesteld of er straks nog christenen in de Palestijnse gebieden zullen wonen.

Steun
In de huidige situatie ontvangen zij dankbaar steun vanuit kerken en christelijke gemeenschappen wereldwijd. Toch is er vanuit dezelfde christelijke gemeenschappen veel onbegrip voor de Palestijnse situatie. In contact met medechristen uit andere delen van de wereld ervaren ze geregeld dat ze worden genegeerd. Ook gebeurt het dat hun rechten niet worden gerespecteerd. Dit gebeurt vaak in naam van theologische en zionistische theorieën.

Wat is belangrijker: Israël of de kerk van Jezus Christus? De Palestijnse christenen weten zich echter gesterkt door de wetenschap en overtuiging dat zij geliefd zijn door Jezus. Hij heeft hun hier een plaats gegeven om Zijn getuigen te zijn.

Het getuigenis van Jezus Christus is een noodzaak voor de Palestijnse gebieden in deze situatie. Het is een getuigenis dat licht en hoop brengt in een donkere tijd. De christenen in de Palestijnse gebieden vragen om gerechtigheid. Ze ervaren en zien dat internationale steun van medegelovigen van levensbelang is. Ze vragen om medeleven, begrip en gebed.

De auteur is directeur van de Bethlehem Bible College en een van de leiders van de Palestijnse christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer