Ballast Nedam bezorgd over bouwkwaliteit
AMSTERDAM - Ballast Nedam voorziet op de langere termijn mogelijk broddelwerk bij grote infrastructurele projecten als bouwbedrijven structureel onder de kostprijs blijven werken. „De opdrachtgever krijgt dan de beste prijs voor de slechtste kwaliteit.”
Dit heeft bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam vrijdag gezegd. Hij benadrukte echter dat de kwaliteit van grote projecten, zoals het onderhoud aan de snelwegen, nu nog niet te wensen overlaat.„Stel dat iemand uit armoe een opdracht aanneemt omdat hij geld nodig heeft. Dan wordt een complex project uitgevoerd door iemand die er niet zo veel mee heeft. Dat is niet goed”, aldus Kottman.
De prijzen in de infrastructuurmarkt staan al enige tijd onder druk. „Ik heb nog nooit zo’n stomme branche gezien”, zei Kottman daarover. „Er is altijd wel iemand die voor een te lage prijs werkt. Maar ik tel mijn zegeningen. Vorig jaar stonden er wel drie bedrijven klaar om onder de kostprijs te werken.”
Ook Ballast Nedam werkt wel eens onder kostprijs, maar alleen bij kleinschalige en kortlopende projecten. „Als je dat doet voor een langjarig project, zit je lange tijd aan verliezen vast.”
De bestuursvoorzitter begrijpt niet waarom de prijzen zo laag zijn. De vraag van vooral de overheid neemt toe en de capaciteit groeit niet. „We kunnen het dus niet verklaren.”
Kottman zei vrijdag ook niets te begrijpen van de roep om extra regelgeving voor de bouwsector om problemen zoals op het Amsterdamse Bos en Lommerplein te voorkomen. „Er is sprake van één incident. Ga nu niet roepen dat de bouw er slechter aan toe is dan vroeger.”
Ook het grootste bouwbedrijf van Nederland, BAM, benadrukte dat het in Bos en Lommer om een incident gaat. Er wordt volgens een woordvoerder van de onderneming heel veel gebouwd in Nederland en „dat gaat gelukkig in de meeste gevallen goed.” Over de mogelijke introductie van extra toezicht wilde het bouwconcern zich nog niet uitlaten, omdat het exacte plannen daartoe nog niet kent.
Bouwbedrijven moeten zelf beter toezicht houden op hun projecten, aldus Kottman van Ballast Nedam. „Als je veel specialismen nodig hebt voor een complex project, moet je dat goed managen.”
Om te voorkomen dat elke bouwvakker zijn eigen gang gaat, is er volgens de bestuursvoorzitter altijd een eindverantwoordelijke nodig. Dat kan betekenen dat er meer managers moeten komen.
Branchegenoot Heijmans kan zich daar in grote lijnen wel in vinden. „We herkennen het beeld dat er bij grote bouwprojecten tegenwoordig veel partijen betrokken zijn. Dat is gewoon een gegeven”, aldus een zegsman. „We pleiten voor een sterke regiefunctie, van waaruit alle partijen ook daadwerkelijk worden gecontroleerd en aangesproken.”
Bouwend Nederland is in gesprek met minister Dekker van VROM over mogelijke aanpassingen van de procedures en controle op bouwprojecten. Een extra controlerende instantie boven op alle andere betrokken partijen wijst Bouwend Nederland af. De organisatie stelt dat er goed wordt gebouwd in Nederland.
Ook volgens Heijmans is een losse toezichthouder overbodig. De bouwer meent dat bedrijven die een klus integraal uitvoeren, zelf de regie in handen moeten nemen. Als een opdrachtgever een project opknipt en in delen aanbesteedt, zou die opdrachtgever de regie moeten voeren.