G-8-top voor het eerst op Russische bodem
SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Het topoverleg van de G-8 dat dit weekeinde in de Russische stad Sint-Petersburg begint, zal voor een groot deel in het teken staan van de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Ook zaken als de mensenrechtensituatie in Rusland, energieveiligheid, ontwikkelingshulp en het milieu staan hoog op de agenda.
De G8, de groep van zeven rijkste industrielanden ter wereld plus Rusland, houdt zaterdag en zondag voor het eerst in Rusland zijn jaarlijkse top. Daarbij zijn de regeringsleiders van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan, Duitsland en Rusland vertegenwoordigd. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, en de huidige voorzitter van de Europese Unie, Finland, wonen de vergadering bij.Een van de belangrijkste thema’s op de G-8-top is de energieveiligheid. Vooral EU-voorzitter Barroso wil harde afspraken over garanties op het gebied van energievoorziening. De EU vindt dat Rusland zijn enorme energiemarkt meer moet liberaliseren, zodat meer landen gebruik kunnen maken van het Russische pijpleidingennetwerk. De EU wil dat Rusland daarom een energieverdrag ondertekent. Moskou heeft dit tot dusver geweigerd.
De Russische president Poetin zet in op onderwerpen als de bestrijding van terrorisme. Ook zullen verdere onderhandelingen plaatshebben over het toetreden van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Verder zal worden geprobeerd de vastgelopen onderhandelingen over een vrijere wereldhandel uit het slop te trekken.
De VS zullen de bestrijding van corruptie en de mensenrechtensituatie in Rusland aan de orde stellen. Washington heeft veel kritiek op Rusland omdat het land de persvrijheid beknot en de politieke oppositie zou onderdrukken. Ook willen de VS de nucleaire ambities van Iran en Noord-Korea en de Israëlische aanvallen op Libanon bespreken.
Groot-Brittannië en Frankrijk willen de aandacht opnieuw op Afrika vestigen. Bij de G-8-top in het Schotse Gleneagles vorig jaar is afgesproken om de schulden van de achttien armste landen ter wereld kwijt te schelden en de ontwikkelingshulp aan Afrika te verdubbelen.
De Franse president Chirac wil bovendien dat er afspraken komen over de bestrijding van het broeikaseffect.