Centrale bank Japan verhoogt rentetarief
TOKIO (ANP) - Voor het eerst in zes jaar heeft Japan de rente verhoogd. De Japanse centrale bank besloot vrijdag zijn daggeldrente op te trekken van 0 tot 0,25 procent.
De renteverhoging geeft aan dat de economie van het land gestaag groeit en dat de langdurige periode van inflatie, waarin de prijzen alleen maar daalden, definitief achter de rug isOok het officiële disconto gaat omhoog, van 0,1 naar 0,4 procent. Bij de bekendmaking liet de centrale bank weten dat hij voorlopig de rente „zeer laag” houdt. Dat betekent dat een volgende renteverhoging enige tijd op zich zal laten wachten.
De centrale bank wilde in februari 1999 met het nultarief een einde maken aan aanhoudende prijsdalingen. Op die manier wilde de bank de kredietverlening door particulieren en bedrijven aanjagen en zo de bestedingen aanzwengelen.
Dat beleid leek te werken en in augustus 2000 werd het daggeld verhoogd tot 0,25 procent, wat leidde tot stijgingen van andere rentetarieven. Na het uiteenspatten van de Japanse ’zeepbeleconomie’, waarbij de economische groei verdween, zag de centrale bank zich in maart 2001 gedwongen weer terug te keren naar een rentetarief van nul.
Dat had vrijwel geen effect op de economie van het land. De centrale bank introduceerde toen een methode die geen enkele andere centrale bank ooit had gebruikt. Hij voorzag het commerciële bankwezen ruim van geld, om op die manier het lenen en de bestedingen te stimuleren.
In maart dit jaar waren de economische omstandigheden dusdanig dat de bank deze tactiek kon laten varen. Nu hij de rente heeft verhoogd, is er in Japan weer sprake van een conventioneel monetair beleid. Wel is de rente vergeleken met de tarieven in de Verenigde Staten en de eurolanden nog altijd zeer laag. De VS hebben nu een belangrijkste tarief van 5,25 procent en in de eurozone staat de rente op 2,75 procent.
De economie van Japan geeft alle aanleiding voor een ’normaal’ beleid. Het land is op weg naar een lange periode van groei. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de groei van de economie 5,4 procent op jaarbasis. De eerste drie maanden van dit jaar waren goed voor een percentage van 3,1. Vijf kwartalen achtereen heeft de economie groei laten zien en de consumentenprijzen zijn nu zeven maanden achter elkaar aan het stijgen.
De overheid heeft de bank steeds tot voorzichtigheid gemaand met renteverhogingen, omdat hogere rente de economische groei kan afremmen. Vrijdag liet de Japanse minister van Economische Zaken, Kaoru Yosano, echter weten in te kunnen stemmen met een hoger rentepeil. Minister van Financiën Sadakazu Tanigaki was voorzichtiger in zijn uitlatingen. Hij heeft steeds gezegd het te vroeg te vinden voor een renteverhoging.
Nu de renteverhoging een feit is, kan de aandacht weer volop naar de president van de centrale bank, Toshihiko Fukui. Fukui is in een slecht daglicht komen te staan door investeringen in een beleggingsfonds waarvan de beheerder is veroordeeld wegens misbruik van voorkennis. Peilingen geven aan dat 70 procent van de Japanse bevolking hem liever ziet opstappen. De regering is tot nu toe achter hem blijven staan.