Landbouw lijdt onder aanhoudende droogte
RIJSWIJK (ANP) – In zes waterschappen mogen boeren hun gewassen niet meer besproeien, omdat het grond– en oppervlaktewater te ver is weggezakt. In de andere gebieden, sproeien de landbouwers massaal. „Maar daarmee verstook je zoveel diesel dat de kosten van productie niet meer opwegen tegen de opbrengst", aldus voorzitter Maarsingh van de werkgroep akkerbouw van LTO Nederland donderdag.
Waterschappen besluiten volgens Rijkswaterstaat alleen tot een beregeningsverbod als de natuur beschermd moet worden. „Bijvoorbeeld als beken dreigen droog te vallen, en alles doodgaat. Die schade kun je niet zomaar herstellen", aldus Van Waveren van Rijkswaterstaat.Het aanhoudende droge en zomerse weer heeft volgens de boeren grote invloed op de oogst. Zo kunnen de opbrengsten van het zomergraan een derde lager uitpakken dan normaal, waarschuwde Maarsingh. Ook de aardappelen leveren aanzienlijk minder op, volgens Maarsingh zeker een kwart. „De gewassen staan te verbranden op de velden", zegt de voorzitter van de werkgroep. Zelfs als het de komende week gaat regenen is de schade volgens hem niet meer in te halen.
Het KNMI voorspelt de komende dagen echter geen regen. Sterker nog, over een paar dagen zou de periode van april tot en met juli weleens in de top tien van droogste zomers in honderd jaar kunnen staan. De meteorologen voorspellen verder dat de temperatuur de komende dagen rond de 25 graden schommelt.
Volgens het KNMI is het vooral in het oosten van het land droger dan anders. Vooral in Overijssel is weinig neerslag gevallen. Daar loopt het vochttekort op tot 150–180 millimeter, terwijl dat normaal tussen de 30 en 60 ligt.
Door de droogte hebben elektriciteitscentrales minder koelwater dan gewoonlijk. Vooralsnog is daar in de Nederlandse huishoudens nog niets van te merken, omdat netbeheerder Tennet de reservecapaciteit heeft verminderd.
Het goede weer brengt niet alleen problemen. De campings en bungalowparken gedijen goed bij de zomerse temperaturen. Veel mensen kiezen voor een vakantie dichtbij huis in plaats van een verre reis naar de zon. Vooral kampeerders en mensen die op het laatste moment hun vakantieplannen maken, verkiezen het eigen land boven een bestemming in het buitenland.
„Waarom zou je voor 250 euro naar Turkije gaan als het hier ook wekenlang 25 graden is?“, stelt Maassen van Recron, de brancheorganisatie van recreatieondernemingen. „Dit jaar valt door het goede weer vooral het grote aantal last–minuteboekingen voor vakantiebungalows en kampeerplaatsen in Nederland op”.