Economie

Europa wil gebruik twee nieuwe zoetstoffen toestaan

De kunstmatige zoetstoffen sucralose en aspartaam-acesulfaamzout zijn veilig voor gebruik door consumenten, zo oordelen Europese voedselexperts. Zij stellen het Europees Parlement en de EU-lidstaten daarom voor de voedselindustrie toestemming te geven deze nieuwe stoffen te mogen verwerken in bestaande producten. Beide zoetstoffen worden al toegepast in landen als de VS, Canada en Australië.

ANP
17 July 2002 16:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Voor sucralose staan de leden van het EU-Wetenschappelijke Comité voor Voedingsmiddelen wel een maximaal gebruik van 15 miligram per kilo lichaamsgewicht toe. Sucralose vindt vooral toepassing in light-frisdranken, nagerechten en snoepjes. Het is zeshonderd keer zoeter dan suiker en biedt de industrie het voordeel dat het ook bij zeer hoge temperaturen stabiel blijft.

Het aspartaamzout is een combinatie van twee bestaande, zogeheten intense zoetstoffen, te weten aspartaam en acesulfaam-K. Deze nieuwe zoetstof is vooral geschikt voor gebruik in kauwgum, om deze langer een zoete nasmaak te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer