Zomerweer problematisch voor elektriciteitscentrales
ARNHEM (ANP) – Het warme zomerweer begint tot problemen te leiden bij elektriciteitscentrales.
Het rivierwater dat voor koeling wordt gebruikt, is de afgelopen weken sterk opgewarmd. Netbeheerder Tennet heeft daarom deze week al fase 1 afgekondigd van het stappenplan koelwaterbeperking, zo bleek donderdag. Het besluit betekent niet dat er direct een stroomtekort dreigt. Wel zijn de mogelijkheden beperkt voor elektriciteitscentrales om reservecapaciteit op te wekken.Het is onduidelijk hoelang fase 1 duurt. Tennet waakt over het Nederlandse hoogspanningsnet en heeft ook overzicht over de reservecapaciteit. Onder normale omstandigheden is die meer dan 1400 megawatt, maar nu ligt de reservecapaciteit tussen de 700 en 1400 megawatt. Als de situatie verergert en het reservevermogen onder de 700 megawatt daalt, wordt fase 2 afgekondigd.
De temperatuur van de Rijn bij Lobith is het ijkpunt voor het koelwater en ligt nu rond de 26 graden celsius. Drie weken geleden bedroeg de watertemperatuur op deze plek 21 graden. Gemiddeld warmt het koelwater door gebruik in een elektriciteitscentrale 7 graden op. Bij lozing mag het water echter niet warmer zijn dan 30 graden om de flora en fauna niet aan te tasten.
Voor de komende dagen is iets minder warm weer voorspeld, maar halverwege het weekend lopen de temperaturen naar verwachting weer op. Door het warme weer is de behoefte aan stroom extra groot door het gebruik van ventilatoren en airconditioning.
Het huidige stappenplan blijft van kracht zolang het water van de Rijn warmer is dan 23 graden. Tennet heeft de codes groen, oranje en rood vorig jaar vervangen door fase 0, 1 en 2, omdat de kleurcodes nu internationaal worden gebruikt om de terrorismedreiging aan te geven.