Zware eis wegens misbruik minderjarige jongens
AMSTERDAM (ANP) – Officier van justitie Birgit van Roessel heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 56–jarige Querido D. De man wordt ervan beschuldigd dat hij jarenlang minderjarige jongens heeft misbruikt. Sommige slachtoffers waren niet ouder dan negen. Het misbruik vond overwegend plaats op de boot van D.
Amsterdammer D. werd vorig jaar juni gearresteerd, nadat één slachtoffer aangifte tegen hem had gedaan. Na zijn arrestatie volgden nog vele aangiften. Het openbaar ministerie heeft D. voor twaalf gevallen vervolgd. D. heeft bekend in de loop der jaren circa dertig jongens te hebben misbruikt.Van Roessel wil dat D. eerst zijn celstraf uitzit alvorens hij verhuist naar een tbs–kliniek voor behandeling. De aanklaagster vindt het belangrijk dat het „enorme leed" dat D. zijn slachtoffertjes en hun families heeft berokkend, wordt vergolden. Normaliter mag iemand die wordt veroordeeld tot een combinatie van celstraf en tbs na een derde van de celstraf aan zijn tbs–behandeling beginnen.
Dat D. grote schade heeft aangericht, bleek donderdag ook uit de korte verklaringen die twee van de slachtoffers in de rechtszaal aflegden. „Dit valt niet goed te praten, ik zal het de rest van mijn leven bij mij dragen", aldus een van hen.
Volgens de andere jongen ging D. telkens zeer berekenend te werk. Hij won eerst het vertrouwen van de ouders van het kind, waardoor hij later het kind onder eigen hoede kreeg, met alle gevolgen van dien. Officier Van Roessel wees eveneens op die werkwijze van D. en noemde deze „slinks en sluw". Ook zei de aanklaagster dat D. de seksuele handelingen „zorgvuldig" opbouwde, hij ging steeds verder, om uiteindelijk tot onder meer anale penetratie te komen. Een enkel slachtoffer heeft hierdoor ook fysieke schade opgelopen.
D. koos zijn slachtoffers zorgvuldig uit, betoogde Van Roessel. Hij zocht bewust zwakke of gebroken gezinnen. Een van de slachtoffers is zwakbegaafd. Zijn pleziervaartuig gebruikte D. als lokmiddel voor de kinderen. Van Roessel hekelde het door D. ingenomen standpunt dat het initiatief tot seks vaak van de slachtoffers uitging. D. deed voorkomen alsof hij pas tijdens zijn rechtszaak is gaan beseffen wat hij heeft aangericht. Volgens de officier komt die spijtbetuiging neer op „toneelspel". Van belang daarbij is dat D. in 1996 al eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.
Beeldend kunstenaar D. is sinds 1984 werkloos. Vanaf 1973 zou hij zich met regelmaat hebben vergrepen aan minderjarigen. Zijn leven bestond uit zijn boot, die volgens de officier verbeurd moet worden verklaard, en het onderhouden „van zijn vele pedofiele contacten". Gedragskundigen achten het gevaar voor herhaling zeer groot en hebben tbs geadviseerd.
Volgens D.’s advocaat Rutger Lonterman zou D. alleen deze maatregel opgelegd moeten krijgen. Als de rechtbank wel een celstraf oplegt, hoopt Lonterman dat deze aanzienlijk lager uitvalt dan de eis.
De rechtbank doet uitspraak op 20 juli.