Opinie

Lubbers onderzoekt kabinet CDA en VVD

DEN HAAG - Oud-premier Lubbers onderzoekt als informateur de mogelijkheden van een missionair rompkabinet van CDA en VVD.

Redactie politiek
3 July 2006 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:54

Maandag ontving hij de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters om te praten over een kabinet-Balkenende III.Lubbers, die zaterdag door de koningin tot informateur werd benoemd, kreeg de opdracht om te streven naar een missionair kabinet van CDA en VVD. Dit minderheidskabinet moet met wisselende steun van LPF, D66, SGP of ChristenUnie tot aan de vervroegde verkiezingen in november kunnen doorregeren.

Balkenende III wordt een tussenkabinet met een beperkte missie. Lubbers onderzoekt welke afspraken uit het regeerakkoord en het Paasakkoord uit maart 2005 uitgevoerd moeten worden en welke niet.

De belangrijkste opdracht voor het nieuwe kabinet is waarschijnlijk de afronding van de begroting voor 2007 en de voorbereiding van de vervroegde verkiezingen. CDA en VVD willen geen aandacht meer schenken aan het thema bestuurlijke vernieuwingen, het troetelkindje van D66.

De oud-premier wil alle huidige bewindslieden van CDA en VVD in het missionaire kabinet een plek geven. Wat hem betreft kan ook de wel bij koninklijk besluit benoemde, maar niet beëdigde staatssecretaris Bruins tot het kabinet toetreden. Bruins moet Rutte opvolgen, die zijn staatssecretariaat van Onderwijs inruilde voor het fractievoorzitterschap van de VVD. Voor de posten van de opgestapte D66-ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) en staatssecretaris Van der Laan (Media) moet nog een oplossing worden gevonden.

CDA en VVD hebben een grote voorkeur voor een missionair minderheidskabinet. Zo’n kabinet kan in september, op prinsjesdag, een volwaardige begroting presenteren en zelfs nieuwe voorstellen doen. Ook kan een missionaire regering de volle verantwoordelijkheid dragen voor de gevaarlijke missie in Afghanistan, zo redeneren CDA en VVD.

De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks zijn niet blij met een missionair kabinet. Ze vinden dat het kabinet niet door kan gaan alsof er niets is gebeurd. Ook D66, hoofdrolspeler bij de val van het kabinet, is niet helemaal tevreden. Fractievoorzitter Van der Laan van D66 begrijpt namelijk niet waarom Lubbers twee weken nodig denkt te hebben voor zijn informatieronde. Dat kan volgens haar een stuk sneller; D66 zal de economische hervormingsagenda immers blijven steunen, stelt zij. Haar partij zal kritischer zijn over de inburgeringswet van minister Verdonk.

Een rompkabinet kan niet op voorhand op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen. Verwacht wordt dat veel voorstellen gesteund worden door de LPF.

De kleine christelijke partijen zijn tevreden met de keuze voor een minderheidskabinet. De ChristenUnie hoopt wel dat het rompkabinet van korte duur is en alleen beslissingen neemt als het om het landsbelang gaat. De SGP, die aan de koningin een interimkabinet van CDA en VVD adviseerde, wil dat het minderheidskabinet de begroting voor 2007 zo veel mogelijk in lijn met het beleid van Balkenende II presenteert en verdedigt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer