Nederlanders vieren graag vakantie vanuit Bed & Breakfastadres
Een hotel? De bediening te onpersoonlijk. Een vakantiehuisje? Het is maar een uitstapje voor twee dagen. Center Parcs? Te massaal. Maar wat dan? Een Bed & Breakfastadres! Steeds meer Nederlanders stellen hun huis open voor vakantiegangers die er een paar dagen tussenuit willen, zo blijkt uit onderzoek van Bed & Breakfast Nederland (BBN).
Het fenomeen Bed & Breakfast is overgewaaid uit Engelstalige landen zoals Engeland en Ierland, vertelt Hanny Arens, oprichter en beheerder van de website www.bedandbreakfast.nl. In 1999 ontdekte de communicatieadviseuse dat er in Nederland praktisch geen informatie over deze vorm van recreëren beschikbaar was. „Ik besloot toen een compleet overzicht van adressen te maken. Op internet was zelfs de domeinnaam www.bedandbreakfast.nl nog vrij. Na een enorme speurklus in gidsen en bij VVV’s beschikten we over 2200 adressen.”
Enorm gegroeid
Het blijkt lastig om precieze aantallen van Bed & Breakfastadressen boven water te krijgen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme waagt zich er tenminste niet aan. Woordvoerder Kees van der Most: „Het is maar een klein segment van de hele toeristische markt. Bovendien zijn de grenzen tussen kleine hotels, pensions en Bed & Breakfastadressen soms vaag.”
Ook aan een aantal overnachtingen op jaarbasis durft hij zich niet te wagen. Arens van BBN wel. Zij presenteerde afgelopen week een onderzoeksrapport waaraan de Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft meegewerkt. Het blijkt dat er in 2005 zo’n 2,2 miljoen overnachtingen hebben plaatsgevonden. Verder kwam naar voren dat een adres gemiddeld over 3,4 kamers beschikt. Ook is het aantal B&B’s sinds 1999 enorm gegroeid. Arens beschikt inmiddels over een bestand van ruim 5000 adressen. Daarvan zijn er 3650 heel actief in het verhuren van kamers.
Van een centraal adres voor Bed & Breakfasteigenaren om zich te registreren is BBN langzamerhand aan het uitgroeien tot een brancheorganisatie, meent Arens. „Onze werkzaamheden zijn gevarieerd. We doen een stukje belangenbehartiging. We geven de gids ”Bed & Breakfast in Nederland” uit. Verder bieden we sinds vorig jaar een vijftig pagina’s tellende startersgids aan. Daarin staat alle (juridische) informatie die Bed & Breakfasteigenaren nodig hebben. Ook geven wij workshops voor starters.”
Meer vrije tijd
Het succes van het logeren bij particulieren schuilt volgens de communicatieadviseuse met name in de hang naar kleinschaligheid en het persoonlijke contact dat gasten met huiseigenaren hebben. „Daarbij speelt de economie ook een rol. Consumenten hebben minder te besteden en zoeken naar goedkopere vormen van recreëren. En vlak de vergrijzing niet uit. Ouderen hebben meer vrije tijd en trekken er vaker op uit. Omgekeerd krijgen zij ook vaak meer ruimte in huis. De kinderen zijn de deur uit en daarom kunnen ze hun pand makkelijker openstellen.”
Toch ziet Arens ook steeds meer jongeren Bed & Breakfastadressen bezoeken. „Geen wonder. Ieder adres is uniek. Overal krijg je bijvoorbeeld een ander ontbijt geserveerd. Huiseigenaren steken vaak veel energie in hun gasten.”
Gidsen
Het is niet moeilijk een leuke Bed & Breakfastgids te vinden. Een selectie van de vier grootste gidsen.
”Bed & Breakfast in Nederland”. Een overzichtelijke gids waarin meer dan 600 adressen op provincie staan gerangschikt. Bij ieder adres staat een foto van het exterieur of het interieur, de kamerprijs en hoeveel kamers er te huur zijn. ISBN 90 80922 315; 22,50 euro.
De gids van de ANWB heeft bijna dezelfde titel: ”Bed & Breakfast Nederland 2006/2007”. Dit boekwerk telt verreweg de meeste adressen (1915). Ook staat er van ieder B&B veel relevante informatie opgenomen. Groot nadeel van de gids is echter dat slechts van een beperkt aantal adressen foto’s is opgenomen. ISBN 90 18023 795; 13,95 euro.
Veel dunner is ”Karaktervolle gastenkamers”. Bij het bekijken van de foto’s krijgen vakantiegangers de neiging de weekendtas te pakken, want elk adres ziet er heel sfeervol uit. De prijzen liggen daardoor gemiddeld wel rond de 75 euro. Van de 250 adressen zijn er ruim 130 afkomstig uit België. ISBN 29 30076 747; 19,70 euro.
Ook in ”Logeren in Nederland” van Hein van Beek en Nicolette van de Poll staan de duurdere B&B’s. Naast de informatie over het gastenverblijf geven de auteurs ook restauranttips. ISBN 90 27418 195; 12 euro.
Bijzondere adressen
Tijdens de zomermaanden bezoekt de redactie een negental bijzondere Bed & Breakfastadressen. Variërend van een koetshuis in Limburg tot een sluiswachterswoning in het uiterste noorden. De komende periode verschijnt er iedere zaterdag een aflevering.