Economie

KPN daagt Staat om behandeling

DEN HAAG (ANP) - Het telecombedrijf KPN daagt de Nederlandse staat voor de rechter omdat het zich ongelijk behandeld voelt ten opzichte van kabelbedrijven.

29 June 2006 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

Topman Scheepbouwer zegt in een interview met Het Financieele Dagblad van donderdag dat het niet eerlijk is dat bedrijven als Casema, Essent en UPC telefonie, kabel en internetdiensten mogen aanbieden terwijl KPN zich geconfronteerd ziet met allerlei concurrentiebeperkingen.Tegelijkertijd dient KPN een klacht in tegen de kabel bij de toezichthouders Opta en Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dat maakte het telecombedrijf donderdag zelf bekend. Er moet een onmiddellijk einde komen aan de ongelijke regulering tussen de telecom- en kabelsector.

KPN stelt dat het tienduizenden klanten verliest door al die maatregelen. „Iedereen hoort ons begripvol aan”, aldus Scheepbouwer. „Maar niemand voelt zich geroepen om iets te doen. Het is mooi geweest.” De rechtszaak, een kort geding, dient op 11 juli in Den Haag.

Mocht KPN verliezen, dan zoekt het naar andere mogelijkheden. „We zullen alles proberen dat lijkt op hoger beroep of een andere procedure starten”, aldus Scheepbouwer. „We zetten alle benodigde middelen in. Als het kort geding in hoger beroep mislukt, starten we een bodemprocedure met een schadeclaim. Maar ik hoop niet dat het zo ver hoeft te komen.”

KPN is niet over een nacht ijs gegaan bij de voorbereidingen voor de rechtszaak. Tientallen juristen hebben de zaak tegen het licht gehouden. „De kern is dat regelgeving in Nederland discrimineert. De staat is de hoogste instantie. Daar kom je uiteindelijk terecht.”

KPN zegt niet goed te kunnen concurreren als het bij elk product en elke nieuwe dienst door de procedures van telecomtoezichthouder Opta heen moet. „Kabelbedrijven en Skype hebben dergelijke verplichtingen niet. Wij moeten van alles en nog wat aantonen. Daardoor kunnen we niet alert reageren en concurreren.”

„Je kunt het niet uitleggen dat je in een land twee draadjes naar elke huiskamer hebt lopen, waarvan je de ene opzadelt met een geweldig zwaar toezicht en de ander met rust laat.”

KPN had hoop op een ingreep van telecomtoezichthouder Opta. „Ik zie al maanden aankomen dat dit een probleem wordt. Ik heb lang gedacht dat de Opta dit zou oplossen. Die luisteren slechts en geven geen commentaar. Dan houdt het een keer op.”

Brancheorganisatie Vecai van de kabelbedrijven snapt niet waarom KPN de Nederlandse staat aanpakt. „De regels komen uit Brussel”, zei directeur Van Esch. „Naar gelang de marktomvang gelden er andere regels.” Van Esch vindt dat KPN de concurrentie op de consumentenmarkt moet uitspelen. „Je moet de verhoudingen in de gaten houden. De winst van KPN is even groot als de omzet van de complete kabelsector. Ze willen via de rechter hun positie verdedigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer