Buitenland

VN melden daling opiumproductie

WASHINGTON (AP) - De teelt van voor de opiumproductie bestemde papaverplanten is in 2005 wereldwijd met 22 procent afgenomen. Het cocaïnegebruik in West-Europa neemt evenwel zorgwekkende proporties aan en ook het cannabisgebruik, de meest gebruikte drug ter wereld, neemt nog steeds toe.

27 June 2006 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

De Verenigde Naties stellen dit in het maandag gepubliceerde jaarverslag van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit. De publicatie valt samen met de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en -smokkel.Dat er steeds minder papaverplanten worden verbouwd is grotendeels het gevolg van maatregelen in de drie belangrijkste productiegebieden, te weten Afghanistan, Birma en Laos, zeggen de opstellers van het rapport. Daarbij wordt veel meer winst geboekt in Birma en Laos dan in Afghanistan, dat wereldwijd nog altijd goed is voor 89 procent van de opiumproductie. Wel werd in Afghanistan in 2005 voor het eerst sinds 2001 een daling in de papaverteelt geconstateerd: 5 procent minder dan het jaar daarvoor.

De wereldwijde opiumproductie neemt af, maar op onevenwichtige wijze, stellen de rapporteurs. Ze voorspellen dat de beruchte Gouden Driehoek, ooit het epicentrum van de mondiale narcoticaproductie, binnen enkele jaren ’opiumvrij’ zal zijn. Voor Afghanistan wordt evenwel in 2006 een groei mogelijk geacht.

Wat de cocaïneproductie betreft lijkt de Amerikaanse regering haar in 2000 gestarte campagne in Colombia te verliezen, zoals al in een rapport van de regering-Bush in april werd aangegeven. Washington houdt vol dat de investeringen van 4 miljard dollar vrucht afwerpen, maar Congresleden en onafhankelijke experts plaatsen daar vraagtekens bij. Colombia is goed voor 54 procent van de cocaverbouw, gevolgd door Peru (30 procent) en Bolivia (16 procent).

De meeste cocaïne wordt gebruikt op het westelijk halfrond, met het grootste aantal gebruikers in de Verenigde Staten en Canada (6,5 miljoen: bijna de helft van de wereldwijde cocaïnemarkt). Het aantal gebruikers neemt in de Amerika’s wel af, maar groeit in Europa, met nu 3,5 miljoen of 26 procent van het wereldwijde totaal. De meeste drugsconsumenten wonen in West- en Midden-Europa, met relatief grote aantallen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In de slotconclusie van het rapport wordt optimistisch gesteld dat „drugscontrole werkt” en dat „het wereldwijde drugsprobleem steeds meer wordt ingedamd.” Daarbij wordt een vergelijking getrokken met de situatie van honderd jaar geleden, toen de wereldwijde drugsverslaving veel groter was. Ook wordt gewezen op de geleidelijke afname van drugsgebruik in de afgelopen kwarteeuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer