Economie

Arcelor fuseert toch met Mittal

LUXEMBURG (ANP/RTR) - Het Franse staalconcern Arcelor heeft ingestemd met het overnamebod van de Indiase branchegenoot Mittal Steel. Dat hebben een woordvoerder van Mittal en Arcelortopman Joseph Kinsch zondagavond bevestigd.

26 June 2006 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Hiermee komt een eind aan maandenlange strijd om Arcelor, waarbij Mittal en het Russische staalconcern Severstal tegen elkaar opboden. De nieuwe combinatie gaat Arcelor-Mittal heten. De aandeelhouders van Arcelor moeten nog wel instemmen met de overname.Door het samengaan ontstaat veruit de grootste staalproducent ter wereld met een jaarproductie van 100 miljoen ton. De nummer 2, het Japanse Nippon Steel, produceert jaarlijks zo’n 32 miljoen ton staal.

Mittal betaalt 40,40 euro per aandeel voor Arcelor. De overnamesom komt daarmee op bijna 26 miljard euro. De aandeelhouders van Arcelor krijgen 50,5 procent in de nieuwe combinatie. Kinsch blijft volgens betrouwbare bronnen tot 2007 bij de nieuwe combinatie betrokken als topbestuurder. Mittalhoofd Lakshmi Mittal wordt de bestuursvoorzitter.

Mittal, dat in Amsterdam aan de beurs is genoteerd, heeft veel moeite moeten doen om Arcelor in te lijven. Mittal deed in eerste instantie een bod van 18,6 miljard euro, maar het Europese concern wilde daar niet op ingaan. Dat gold ook voor het tweede, sterk verhoogde bod van Mittal, dat 25,8 miljard euro bedroeg. Uiteindelijk kwam Mittal met het zondag geaccepteerde verhoogde bod.

Arcelor koos eind mei nog voor een fusie met het Russische staalconcern Severstal om zo een vijandige overname te voorkomen. Severstal was bereid 22 miljard euro voor de Franse branchegenoot te betalen.

Toch viel ook dit bod niet bij iedereen in goede aarde. Een aantal aandeelhouders van Arcelor had grote bedenkingen bij een fusie met Severstal. Zij vreesden dat Severstaltopman Aleksei Mordasjov te veel macht over Arcelor zou krijgen. Het bestuur van Arcelor beloofde vervolgens de gesprekken met Mittal te hervatten.

Om Arcelor te paaien, stelde Severstal een aantal wijzigingen in zijn fusieplan voor. Een van de belangrijkste veranderingen was het voorstel om Mordasjov een belang van 25 procent in het nieuwe bedrijf te geven in plaats van de eerder overeengekomen 32 procent. Ook zag Mordasjov af van de oprichting van een strategisch comité onder zijn leiding.

Het voltallige bestuur van Arcelor kwam zondag in Luxemburg bijeen om te praten over de voorstellen van Mittal en Severstal.

Arcelor moet Severstal nu een boete van 140 miljoen euro betalen voor het afbreken van de fusie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer