Koerspiek Unilever zorgt voor ophef
AMSTERDAM (ANP) - Marktkenners keken donderdag met verbazing naar de handel in het aandeel Unilever.
Rond het middaguur piekte de koerswinst van het aandeel op 5 procent, nadat topman Patrick Cescau in een interview de omzetprognose had aangescherpt. Desondanks greep de beurswaakhond AFM niet in. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft om opheldering gevraagd.Eerder legde de toezichthouder in soortgelijke gevallen wel de handel stil in de aandelen van chipmachinefabrikant ASML en automatiseerder Getronics. De handel in ASML werd dit voorjaar tijdelijk gestaakt nadat topman Eric Meurice een concrete omzetverwachting had gegeven. Uitspraken van bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar over de winst van Getronics zorgden eind vorig jaar voor stillegging van de handel.
De AFM kon donderdag niet aangeven waarom Unilever een andere behandeling heeft gekregen. Een woordvoerster erkende dat de koersuitslagen en de hoge omzetten in Unilever de toezichthouder niet zijn ontgaan.
De VEB liet het er niet bij zitten en vroeg de beurswaakhond schriftelijk alsnog in te grijpen. Directeur Peter Paul de Vries eiste tijdens de middaghandel dat Unilever alsnog gedwongen zou worden om de nieuwe omzetprognose officieel te publiceren.
Vrijwel gelijktijdig kwam het voedings- en wasmiddelenconcern met een publicatie die uitspraken van topman Cescau tegenover persbureau Reuters bevestigden. Hij zei dat Unilever de komende jaren 4 tot 5 procent omzetgroei per jaar kan boeken. Voorheen mikte het concern op een omzetgroei van maximaal 4 procent. Het verschil loopt in de honderden miljoenen euro’s per jaar.
Gevraagd naar de achtergronden van het voorval, zei De Vries: „Klassenjustitie zou kunnen. Cescau meent er maar op los te kunnen praten. Daar is geen enkel excuus voor. Zoiets moet aan alle aandeelhouders kenbaar worden gemaakt.”
Een vermogensbeheerder, die liever niet bij naam genoemd wilde worden, vond de hele situatie opmerkelijk. „De handel had gewoon moeten worden stilgelegd. Het is overduidelijk dat de koersreactie volgde op het interview.”
De vermogensbeheerder suggereerde dat de AFM moeilijk kon ingrijpen, omdat Unilever zowel in Amsterdam als in Londen is genoteerd. De beurswaakhond wilde hier niet op reageren, maar zei wel dat bij dubbele beursnoteringen doorgaans de toezichthouder in de stad van de hoofdnotering beslist. De officiële hoofdnotering van Unilever is in Londen. Beursexploitant Euronext ziet de AFM als de aangewezen toezichthouder voor de handel in Unilever op het Damrak, omdat het concern statutair in Nederland is gevestigd.