Buitenland

Marokko wil eilandje niet meer afstaan

Marokko heeft maandag verklaard dat het kleine eilandje Perejil bij de Spaanse enclave Ceuta, waar donderdag twaalf Marokkaanse soldaten zijn geland, „intergraal” deel uitmaakt van zijn grondgebied. De regering wil het meningsverschil daarover met Spanje echter wel met diplomatieke middelen oplossen.

Buitenlandredactie
16 July 2002 10:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

„Marokko is voor een serene en kalme dialoog om militarisering van de regio te voorkomen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Benaissa op een persconferentie. De militairen zijn naar het eilandje gestuurd voor een „eenvoudige bewakingsoperatie in een gevoelige zone” en deze zal „voorlopig” worden voortgezet, zei hij. Marokko had eerder gezegd de militaire post op het eilandje nodig te hebben om beter te kunnen optreden tegen terrorisme en mensensmokkel.

Spanje, dat wordt gesteund door de Europese Unie, heeft zaterdag oorlogsschepen naar het gebied gedirigeerd. De Spaanse premier, José Maria Aznar, zei maandag dat Spanje alle mogelijke diplomatieke middelen inzet om de crisis met Marokko te bezweren, maar niet zal tolereren dat Marokko het eilandje blijft bezetten. De Spaanse onderminister van Binnenlandse Zaken, Pedro Morenos, die een bezoek bracht aan de in Marokko gelegen Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, zei dat Spanje „geen enkel legaal middel” zal uitsluiten om de Marokkaanse militairen van het eilandje weg te krijgen. Inmiddels is bekend geworden dat er van de oorspronkelijke twaalf soldaten op het eiland Perejil nog maar drie over zijn.

Benaissa zei dat Marokko de Europese Unie zowel juridische als historische argumenten zal overleggen om zijn aanspraken op het eilandje kracht bij te zetten. „De geschiedenis is vol met wetten” waaruit blijkt dat het eilandje -Perejil (Peterselie) voor de Spanjaarden, Leila voor de Marokkanen- tot Marokko behoort, zei hij. Volgens de minister is het onbewoonde eilandje -niet groter dan enkele voetbalvelden- in 1956 aan Marokko teruggegeven, toen er een eind kwam aan het Spaanse protectoraat over Noord-Marokko. Hij zei dat het Marokkaanse leger er tot 1970 een „aanwezigheid” had gehad. Madrid zegt dat het eilandje sinds 1668 Spanje toebehoort. De afgelopen veertig jaar zijn er geen Spanjaarden op Perejil geweest.

Spanje en Marokko liggen al een tijd overhoop over visserij, illegale immigratie en drugshandel. Marokko neemt het Spanje ook kwalijk dat het zich heeft uitgesproken voor een referendum over onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. De Verenigde Naties hebben de bevolking van de Westelijke Sahara langgeleden toegezegd dat zij zich mag uitspreken over de toekomst van de voormalige Spaanse kolonie, die in 1976 door Marokko werd geannexeerd.

Een woordvoerder van de NAVO in Brussel heeft de Marokkaanse bezetting van het Spaanse eiland Perejil omschreven als „een niet-vriendschappelijke actie.” Hij maakte duidelijk dat de status-quo op het eilandje dient te worden hersteld. Dat hebben de Spaanse kranten El País en El Mundo vandaag gemeld. De NAVO-woordvoerder zegt in beide kranten dat de bezetting van het eilandje in de Straat van Gibraltar niet in overeenstemming is met het akkoord over vriendschap en samenwerking dat Marokko en NAVO-lidstaat Spanje in 1991 sloten. De NAVO-zegsman zei dat de alliantie geen verzoek van Spanje heeft ontvangen om zich met de kwestie te bemoeien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer