Cultuur & boeken

Oppositie kritisch over spoed inburgeringswet

DEN HAAG (ANP) – De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op de afspraken die de coalitie heeft gemaakt om de nieuwe inburgeringswet per se op 1 januari 2007 te kunnen invoeren. Het akkoord houdt in dat genaturaliseerde Nederlanders vooralsnog niet onder de nieuwe wet vallen.

21 June 2006 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Over dit onderdeel in de wet bestaat grote onenigheid tussen de hele Tweede Kamer en minister Rita Verdonk (Integratie). De fracties denken dat de wet discriminerend is, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen genaturaliseerde Nederlanders en Nederlanders van geboorte. De Raad van State is om spoedadvies gevraagd, dat in augustus wordt verwacht.Om geen vertraging te krijgen, wil Verdonk via een regeling bewerkstelligen dat dit specifieke onderdeel later in werking treedt. Op die manier kan de Tweede Kamer volgende week vlak voor het zomerreces de wet nog afhandelen en erover stemmen. CDA, VVD en D66 steunen dat, zo spraken zij dinsdag al af met Verdonk. Donderdag neemt de Kamer een definief besluit over het verloop.

Niet alleen de onderlinge afspraken schoten PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP in het verkeerde keelgat. Ze vroegen zich ook af of de oplossing wetstechnisch wel door de beugel kon. SGP–Kamerlid Cees van der Staaij kwam met een eigen oplossing, die Verdonk ook nog zal bekijken.

Volgens de PvdA is het beter om de wet in één keer aan te nemen. Als de Raad van State negatief adviseert, wat iedereen denkt behalve Verdonk, dan moet er toch weer een gewijzigd wetsvoorstel komen. PvdA–Kamerlid Jeroen Dijsselbloem denkt ook dat de wet dan op meer punten moet worden gewijzigd. Verdonk wil echter vaart houden, omdat anders de gemeenten niet verder kunnen met hun voorbereidingen.

De SP en GroenLinks zijn er sowieso tegen dat genaturaliseerden onder de inburgeringswet komen. Ook op andere punten vinden ze de wet discriminerend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer