Economie

Senaat VS stemt voor financiële hervorming

De Senaat in Washington keurde maandag unaniem het wetsvoorstel van Democratisch senator Paul Sarbanes goed dat voorziet in enkele radicale hervormingen in ’s lands financiële systeem. Het belangrijkste element daarvan is een onafhankelijk instituut voor de accountingsector, die momenteel zichzelf reguleert.

Van onze correspondent
16 July 2002 10:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Met 97 tegen 0 stemmen werd Sarbanes’ voorstel aanvaard, hetgeen betekent dat ook alle Republikeinen die in de Senaat aanwezig waren voor het voorstel stemden. Dit is een belangrijk signaal voor de Republikeinse regering, die tot nu toe weinig enthousiasme toonde voor radicale hervormingen. Dat bleek ook duidelijk uit de rede van president Bush vorige week, waarin hij strengere straffen voor fraudeurs voorstelde, maar geen voorstellen deed om fraude onmogelijk of ten minste moeilijker te maken.

Behalve oprichting van het onafhankelijk instituut voor de accountingsector willen de senatoren dat directies voortaan schriftelijk bevestigen dat hun financiële rapportages correct zijn. De straffen voor fraudeurs worden verdubbeld. Het wetsvoorstel verbiedt ook goedkope leningen van bedrijven aan hun topmensen. Dat stelde president Bush vorige week ook voor. Een dag later werd bekend dat hij indertijd als lid van de raad van bestuur van het Texaanse oliebedrijf Harken zelf zo’n lening (van 180.000 dollar) had gekregen. Ten slotte stelt de Senaat het vernietigen van bedrijfsdocumenten binnen een bepaalde termijn strafbaar.

Republikeins senator John McCain pleitte ook nog voor de verplichting van bedrijven om opties op bedrijfsaandelen voor directies en personeel op te voeren als kosten, wat nu niet gebeurt. Dat voorstel werd afgewezen. Overigens maakte Coca-Cola maandag bekend dat het opties voortaan wel zal opvoeren als kosten. Daarmee wordt een reëler beeld gegeven van de financiële positie van een bedrijf. Het wetsvoorstel van de Senaat gaat beduidend verder dan het wetsvoorstel dat twee maanden geleden werd aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Dat betekent dat beide kamers van het Congres nu een compromis moeten gaan uitwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer