Gods trouw in Dordrecht
Titel: ”Uw gunst herdacht. Geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente Dordrecht”, uitgave in eigen beheer
Pagina’s: 213
Prijs: € 15,-; verkrijgbaar bij redactiecommissie jubileumboek, p/a A. Jobse, Boshamerstraat 1, 3314 XA Dordrecht, tel. 078-6137668.
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Gereformeerde Gemeente te Dordrecht is een boek verschenen met de titel ”Uw gunst herdacht”. De kerkenraad wilde niet alleen de geschiedenis van de gemeente vastleggen voor het jonge geslacht, maar met dit boek gedenken aan de trouw des Heeren over de gemeente. Naast ouderling A. Jobse, die het grootste deel voor zijn rekening heeft genomen, hebben verschillende auteurs aan dit boek meegewerkt. Ook is gebruikgemaakt van het boek dat bij het vijftigjarig bestaan van de gemeente door L. Nieuwland is geschreven.
In boeken over de zogeheten ’grote’ kerkgeschiedenis zien we Gods trouw over Zijn gemeente in de wereld. Het bemoedigt in tijden van verval en strijd om te lezen hoe de Heere voor Zijn gemeente heeft gezorgd en het waargemaakt heeft: „Ziet, Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld.” Dit geldt echter niet minder van de zogeheten ’kleine’ kerkgeschiedenis.
Wanneer bij het doorlezen van dit boek 75 jaar geschiedenis van de gemeente Dordrecht aan je voorbijtrekt, kom je onder de indruk van de gunst en trouw des Heeren. De stichting van een Gereformeerde Gemeente in Dordrecht is niet over rozen gegaan. Na een mislukte poging en een scheuring waaruit een Vrije Oud Gereformeerde Gemeente ontstond, is de gemeente in 1930 geïnstitueerd. Direct vallen de bekende namen van vader en zoon Van den Berg daarbij op. J. van den Berg is later predikant in de Gereformeerde Gemeenten geworden.
De gemeente Dordrecht heeft in haar 75-jarig bestaan zeven predikanten gehad. De kortgeleden bevestigde ds. A. A. Brugge is de achtste.
Uit de geschiedschrijving blijkt dat impact van de predikant op de gebeurtenissen in een gemeente behoorlijk groot is. De geschiedschrijving heeft min of meer plaats rondom de periodes van vacant zijn en het hebben van een predikant. Terwijl je ook kunt zeggen dat iedere predikant weer zijn eigen stempel op de gemeente heeft gedrukt. De eerste predikant was ds. J. D. Barth. Daarna is de gemeente gediend door de predikanten D. L. Aangeenbrug, D. Hakkenberg, C. Harinck, J.S. van der Net, P. van Ruitenburg en P. Mulder. Behalve aan de predikanten wordt ook ruime aandacht gegeven aan de vele ouderlingen en diakenen die de gemeente met liefde en zegen hebben gediend. Maar het voornaamste is dat de Heere het dienstwerk van de predikanten en de ambtsdragers van de gemeente Dordrecht heeft gebruikt om zondaren tot bekering tot God en het geloof in Jezus Christus te brengen en Zijn kinderen te bouwen in het allerheiligst geloof. Er zijn uit de gemeente ook twee mannen voortgekomen die de kerk als predikant mogen dienen, te weten B. van der Heiden en W. Harinck.
Uit de beschrijving blijkt verder dat Dordrecht een actieve gemeente is. Een rijk bloeiend verenigingsleven, het reformatorisch onderwijs, een commissie Ghana, het schippersinternaat en vele andere zaken bewijzen dit. Het boek is keurig uitgevoerd en verlucht met foto’s. Ik begrijp dat een boek over een plaatselijke gemeente in de eerste plaats voor de leden en ex-leden van die gemeente aantrekkingskracht heeft. Maar het is ook voor andere belangstellenden van harte aan te bevelen. De leer van Dordt is dankzij Gods trouw nog steeds in Dordrecht.