Microsoft pakt softwareverkopers aan
SCHIPHOL - Softwareonderneming Microsoft bindt de strijd aan met aanbieders van illegale software op veilingsites als Marktplaats.nl en Speurders.nl. Uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het concern blijkt dat het merendeel van de daar verhandelde software illegaal is.
Microsoft kondigt juridische acties aan tegen de aanbieders. Het belang is groot: illegale software scheelt de onderneming alleen al in Nederland 3 tot 4 miljoen euro aan omzet per jaar.De softwaregigant waarschuwt dat de aanschaf en het gebruik van illegale programma’s risico’s met zich meebrengen. „Vaak zijn de producten van veel mindere kwaliteit en daardoor niet stabiel, betrouwbaar en virusvrij. In veel gevallen is de software helemaal niet te activeren. Soms komen bestellingen niet eens aan.
Daar komt bij dat het gebruik van illegale software bij wet verboden en dus strafbaar is. Gebruikers kunnen in geval van vragen of problemen ook geen beroep doen op technische ondersteuning door Microsoft en niet profiteren van de voordelen die legale gebruikers worden geboden”, aldus de softwaregigant.
Bij het in kaart brengen van het illegale softwareaanbod op veilingsites vond Microsoft binnen een periode van twee weken 615 aanbiedingen van ongeveer 300 unieke aanbieders. Tot de producten behoren met name Microsoft Windows en Office en zelfs producten die nog niet op de markt zijn, zoals Windows Vista en Microsoft Office 2007.
Het grootste aantal advertenties voor software (ruim 60 procent) trof Microsoft aan op Marktplaats.nl, 20 procent stond op Speurders.nl, bijna 10 procent op Ebay.nl en circa 6 procent op 2dehands.nl. De overige werden gevonden op Ricardo.nl (dat tegenwoordig Marktnet.nl heet), SnuffelCorner.nl en SnuffelSnel.nl.
Microsoft heeft op dit moment 115 pogingen tot aankoop via veilingsites gedaan. In vijftig gevallen is er geen reactie gekomen of kwam de transactie niet tot stand. In 65 gevallen heeft Microsoft een bestelling geplaatst en betaald. Daarvan zijn er 53 binnengekomen. In bijna 20 procent van de gevallen werd dus letterlijk voor niets betaald.
Bij enkele aanbieders heeft Microsoft -met toestemming van de rechter en in aanwezigheid van de politie- invallen gedaan. Een van hen bleek een uitkeringsgerechtigde die rond de 500 illegale versies per maand verkocht en daarmee binnen een periode van vijf maanden een winst had gemaakt van 55.000 euro.
Een andere was slechts 14 jaar oud. De jongen kopieerde thuis software en verkocht die via veilingsites. Vanwege zijn leeftijd bleven de strafmaatregelen beperkt tot een brief aan zijn ouders.
De komende maanden zullen meer acties gericht op aanbieders van illegale software op veilingsites volgen, dreigt Microsoft. De onderneming roept de sites op zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor producten die via hun webpagina’s worden verkocht.
Die oproep richt ze ook aan kopers. Op de nieuw ontwikkelde website www.microsoft.nl/howtotell kunnen die het antwoord vinden op de vragen hoe zij illegale software kunnen herkennen en welke acties zij moeten nemen wanneer ze dat soort programma’s aantreffen.